Neler yeni

Gençler, alkol yerine reçeteli ilaçları tercih ediyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
67977c0d9c330640e4496e8accd0e22d67416ea7991396d6d6baf570beba8464.webp

Bir Çinli üniversite öğrencisi, sosyal medyada bulduğu reçeteli ilaçları alkol yerine kullanıyor. Uzmanlar, tıbbi gözetim olmadan bu ilaçların ciddi riskler taşıdığını uyarıyor.

20 yaşındaki bir Çinli üniversite öğrencisi, dışarı çıkmadan önce boğazında düğüm hissi ve ellerinde terleme gibi kaygı belirtileri yaşadığını belirtiyor. Bu durumun üstesinden gelmek için sosyal medyada bulduğu reçeteli ilaçları denemeye karar verdi.

İlaçlar arasında, epilepsi, anksiyete ve sinir ağrısı tedavisinde kullanılan pregabalin ile kalp rahatsızlıkları için reçete edilen beta bloker bulunuyor. Her iki madde de yasa dışı internet satıcılarından temin edildi.

Yüksek dozda alındıklarında, bu ilaçlar alkolün yarattığı sarhoşluk hissine benzer bir etki sağlıyor. Kullanıcılar, kendilerini mutlu ve sosyal ortamlarda daha çekici hissettiklerini ifade ediyor.

Sağlık uzmanları, bu ilaçların tıbbi gözetim olmadan kullanılmasının hayati riskler taşıdığını ve uzun vadeli kullanımın bağımlılık, uykusuzluk ve intihar düşünceleri gibi ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceğini vurguluyor.

Pregabalinin küresel tüketiminin 2008‑2018 yılları arasında dört katına çıktığı ve kötüye kullanımın artış gösterdiği rapor edildi. Ayrıca, 1990‑2021 yılları arasında 10‑24 yaş arasındaki gençlerde kaygı bozukluğu vakalarının 10 milyondan 16 milyona yükseldiği bir çalışma da mevcut.

Bu gelişmeler, Z kuşağının alkol yerine reçeteli ilaçlara yönelmesinin toplumsal sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini gözler önüne seriyor.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?