Ticaret Bakanlığı, yılın ilk yedi ayında gerçekleştirdiği gümrük denetimlerinde 8,9 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı uyguladı. Denetim sonuçları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29'luk bir artışa işaret ediyor.
Ticaret Bakanlığı, dış ticaret işlemlerinde kamu gelirlerini korumak ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla yürüttüğü denetim faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor. Bakanlık bünyesindeki 18 gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen incelemeler, 2026 yılının ilk yedi ayında önemli sonuçlar ortaya koydu.
Yapılan resmi açıklamalara göre, 3 bin 223 firmanın 19 bin 638 gümrük beyannamesi üzerinde gerçekleştirilen ikincil kontrol incelemeleri sonucunda 7,2 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bunun yanı sıra, Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından 145 firmaya yönelik yapılan sonradan kontrol denetimlerinde ise 1,7 milyar TL'lik bir tutar daha kayıt altına alındı.
Böylece yılın ilk yedi ayında toplam 8,9 milyar TL değerinde ek tahakkuk ve ceza işlemi gerçekleştirilmiş oldu. Söz konusu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 oranında bir artışa tekabül ediyor. Bakanlık, bu denetimlerin hem kamu gelirlerini korumak hem de mevzuata uygun hareket eden dış ticaret erbabının haklarını gözetmek amacıyla yapıldığını vurguladı. Denetim süreçlerinin, gümrük işlemlerindeki usulsüzlükleri minimize etmek adına önümüzdeki dönemde de etkin bir şekilde devam edeceği belirtiliyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Gümrükte vergi kaçağına geçit yok: 7 ayda 8,9 milyar ek tahakkuk ve para cezası
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
ABD ve İran, Pakistan'ın arabuluculuğunda devam eden ateşkesi uzatma kararı aldı. Uzatmanın süresi ve temel anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeler devam ediyor.