Güneş Tutulmasının Hayvan Davranışları Üzerindeki Etkileri

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
3858948c6574f61d154d7fe5313671becfdb1771147b1794fec401f1424c3ab8.webp

Tam güneş tutulması sırasında ışık ve sıcaklık değişimleri, hayvanlarda şaşkınlık ve stres yaratmaktadır. Türlere göre farklılık gösteren bu tepkiler, ışığın geri gelmesiyle hızla normale dönmektedir.

Hayvanlar, günlük yaşam döngülerini sürdürebilmek adına sıcaklık ve ışık gibi temel çevresel faktörleri takip ederler. Tam güneş tutulması yaşandığında, gündüz vaktinin aniden geceye dönmesi birçok canlıda yön kaybı, stres ve şaşkınlık yaratır. Bilim insanları, farklı türlerin bu ani karanlığa karşı çeşitli tepkiler verdiğini saptamıştır.

Tutulma anında kuşların aniden sessizliğe gömüldüğü, buna karşın baykuş gibi gececil canlıların aktifleştiği görülmektedir. Hayvanat bahçelerindeki memeliler ve böcekler ise bu durumu gecenin gelişi olarak algılar. Örneğin filler, kapanış saatinin geldiğini düşünerek barınaklarına yönelirken; goriller camlara atak yapma, zürafalar ise huzursuzca sallanma gibi stres belirtileri sergiler.

Evcil kedi ve köpeklerin tutulma sırasında saklanma, sızlanma veya sürekli dolaşma gibi davranışlar gösterdiği, bu durumun fırtına veya havai fişek tepkilerine benzediği belirtilmektedir. Ancak tam karanlık süreci sona erip güneş ışınları yeniden belirdiğinde, canlılar hızla eski rutinlerine döner. Özellikle kuşların, tutulma sonrası normal şafak vaktinden daha yüksek sesle ötmeye başladıkları kaydedilmiştir.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Gergin köpekler, susan kuşlar: Tam Güneş tutulmasında hayvanlar nasıl davrandı

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim yılına dair çalışma takvimini yayımladı. Yeni dönemde ders zili 14 Eylül'de çalarken, eğitim yılı Haziran 2027'de sona erecek.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?