Neler yeni

Güneş yanıklarına karşı doğru ilk yardım yöntemleri

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
6454a642953e82b56c0cdbd9fa41a660df364cd01d37d5596a4469b68b9fdc9f.webp

Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş yanıklarında bilinçsiz müdahaleler ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, halk arasında yaygın olan yanlış uygulamalardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

Yaz mevsiminde güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak, sadece geçici cilt kızarıklıklarına değil, aynı zamanda hayati tehlike arz edebilecek sağlık problemlerine de zemin hazırlamaktadır. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Başak Yalçın, güneş yanıkları ve güneş çarpması durumlarında yapılması gereken doğru ilk yardım adımları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Güneş çarpmasının hafife alınmaması gerektiğini belirten Yalçın, hastada bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı veya tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Bu tür semptomlar, profesyonel tıbbi müdahalenin zorunlu olduğunu göstermektedir.

Genel durumu stabil olan yanık vakalarında ilk hedef vücut ısısını düşürmektir. Hastanın klimalı veya serin bir ortama alınması, ardından ılık suyla duş alması önerilmektedir. Eğer duş imkanı yoksa, soğuk kompresler veya serum fizyolojik ile ıslatılmış gazlı bezler cilde uygulanarak ateşin düşürülmesi sağlanabilir. Ayrıca, panthenol veya aloe vera içerikli nemlendiriciler cildi rahatlatmak için kullanılabilir.

Halk arasında yaygın olarak başvurulan yoğurt, diş macunu veya zeytinyağı gibi yöntemlerin cilde faydadan çok zarar verdiğini belirten Yalçın, bu maddelerin cildin asit dengesini bozduğunu vurguladı. İlk etapta serinlik hissi verse de bu ürünler yanık bölgesindeki tahribatı artırabilmektedir.

Ciltte oluşan su kabarcıklarının kesinlikle patlatılmaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, bu kabarcıkların üzerindeki derinin doğal bir koruyucu tabaka görevi gördüğünü belirtiyor. Derinin soyulması, bölgenin enfeksiyona açık hale gelmesine neden olur. Çok büyük kabarcıklar söz konusu olduğunda, bu işlem ancak bir sağlık kuruluşunda steril koşullarda gerçekleştirilmelidir.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Güneş yanıklarında ilk müdahale önemli: Diş macunu ve yoğurt zarar verebilir

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?