Neler yeni

Haziranda sanayi üretimi yıllık bazda geriledi

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
2fea304789ee8464a9fcd9e22ee49d706209ff839335887256e84a83a6fc4a66.webp

TÜİK verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 düştü. Aylık bazda ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış üretim sınırlı bir artış kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına dair sanayi üretim endeksi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,4 oranında azaldı. Sektörel ayrıntılara bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı endeksi yıllık bazda yüzde 1,6 gerilerken, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 1,5 düşüş gösterdi. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile dağıtım sektörü endeksi aynı dönemde yüzde 1,1 artış kaydetti.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde ise yıllık bazda yüzde 14,4'lük bir artış hesaplandı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 0,1 yükseldi. Alt sektörlerdeki aylık değişimlere gelince, madencilik ve taş ocakçılığı endeksi yüzde 0,5 azalırken imalat sanayi endeksi sabit kaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı endeksi ise aylık olarak yüzde 1,5 oranında artış gösterdi.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla yılın ilk yedi ayında 848 bine yakın kişinin işe yerleştirildiğini duyurdu. Bakanlık, piyasadaki iş gücü ihtiyaçlarını karşılamak için milyonlarca görüşme gerçekleştirdi.

İklim değişikliğinin etkisiyle yaygınlaşan klima kullanımı, önümüzdeki on yılda elektrik tüketiminde ciddi bir artışa yol açacak. Uzmanlar, enerji tasarrufu için ideal sıcaklık ayarlarının önemine dikkat çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran 2026 dönemine ait inşaat maliyet endeksi verilerini paylaştı. Sektördeki maliyetler yıllık bazda yüzde 28,66 oranında artış gösterdi.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?