Neler yeni

Hollandalı şirkete uçan otomobil üretimi için onay çıktı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
24e7d708a066a9817801ca175fd845235b0e0227133aa528b5b94f33d54c8edc.webp

Hollandalı Pal-V şirketi, dünyanın ilk ticari uçan otomobilini üretmek üzere Avrupa Birliği'nden yasal izinleri aldığını duyurdu. 2028 yılında piyasaya sürülmesi planlanan araçlar için şimdiden 250 adetlik ön satış gerçekleşti.

Hollanda merkezli Pal-V şirketi, uzun süredir üzerinde çalıştığı ticari uçan otomobil projesi için Avrupa Hava Güvenliği Ajansı'ndan (EASA) üretim izni alarak önemli bir eşiği aştı. Şirket, yirmi yıllık geliştirme sürecinin ardından elde edilen bu onayla birlikte, dünyanın ilk ticari uçan otomobilini 2028 yılında kullanıcılarla buluşturmayı hedefliyor.

Hem karada hem de havada hareket edebilme kabiliyetine sahip olan bu araçlar, üç tekerlekli yapısı ve katlanabilir rotor sistemiyle dikkat çekiyor. Şirket yetkilileri, aracın dikey kalkış yapamadığını, bu nedenle havalanmak için özel bir piste ihtiyaç duyulacağını belirtti. Karayolunda saatte 160 kilometre hıza ulaşabilen araç, havada ise saatte 180 kilometre hıza çıkabiliyor. Yaklaşık 500 kilometrelik uçuş menziline sahip olan otomobilin, karada ise 1.300 kilometre sürüş kapasitesi bulunuyor.

Uçan otomobili kullanmak isteyenlerin hem standart bir otomobil ehliyetine hem de geçerli bir uçuş sertifikasına sahip olması gerekecek. Şirket, aracın özellikle acil servisler, itfaiye ekipleri ve uzak bölgelere hızlı ulaşım sağlaması gereken kurumlar için kritik bir çözüm olacağını öngörüyor. Üretim izni alınmış olsa da, araçların gökyüzüyle buluşabilmesi için Avrupa Birliği'nden ayrıca bir uçuş sertifikası daha alınması gerekiyor.

Piyasaya çıkmadan büyük ilgi gören uçan otomobilin ilk 250 adedi şimdiden satıldı. Şirket, gelen yoğun talep üzerine satışları geçici olarak durdurdu. Yaklaşık 300 bin euro fiyat etiketiyle sunulan bu teknoloji, küresel ölçekte de büyük bir rekabetin parçası durumunda. ABD, Çin ve Slovakya merkezli şirketler de benzer projeler üzerinde çalışırken, Pal-V'nin hem karayolu hem de hava aracı olarak üretim izni alması, rakiplerine karşı önemli bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

Hava taksilerden farklı olarak kişisel kullanıma yönelik tasarlanan bu araçlar, trafik sorununa anlık bir çözüm sunmaktan ziyade, uzun mesafeli ulaşımda yeni bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor. Şirket yönetimi, 2028 yılından itibaren normal bir otomobilin iki dakika içerisinde uçuş moduna dönüştürülebileceğini ifade ediyor.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

AB, Hollandalı bir şirkete 'dünyanın ilk ticari uçan otomobili' için üretim izni verdi

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?