- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 9,631
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan ve Homeros ile ilişkilendirilen mağara, edebiyat dünyasındaki güncel tartışmalarla tekrar gündeme geldi. Yerel yönetim, şairin mirasını korumak için bölgeyi turizme kazandırmayı hedefliyor.
İzmir'in Bornova ilçesinde, zeytin ağaçlarıyla çevrili bir tepede yer alan ve nesillerdir Homeros'un Odysseia destanını kaleme aldığına inanılan mağara, yeniden ilgi odağı haline geldi. Homeros'un kökenine dair akademik tartışmalar sürse de, bölge halkı ve araştırmacılar şairin bu topraklarda yaşadığına dair güçlü kanıtlar olduğunu savunuyor.
Antik dönem tarihçisi Pausanias'ın Meles Nehri kaynağında bir mağaradan bahsetmesi, bu tartışmaların temelini oluşturuyor. Araştırmacı Altan Altın, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen bir frizin, Bornova'daki mağarayı büyük bir kesinlikle betimlediğini öne sürüyor. Arkeolog Mehmet Akif Erdem ise kazılarda ele geçen ve üzerinde Homeros tasvirleri bulunan sikkelerin, antik Smyrna sakinlerinin şairi kendi hemşehrileri olarak benimsediklerini gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, destanların yazıldığı İyon ve Aiol lehçelerinin bu bölgeyle olan bağı, şairin Anadolulu olduğu tezini destekleyen unsurlar arasında yer alıyor.
Homeros'a olan ilgi, edebiyat dünyasındaki güncel gelişmelerle birlikte yerel düzeyde de artış gösteriyor. Bornova'da bulunan Yeşilova Höyüğü'nde şaire adanmış bir büstün yer alması ve ilçede Hektor heykeli gibi simgelerin bulunması, bölgenin Homeros ile olan bağını pekiştiriyor. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, şairin mirasını korumanın bir görev olduğunu vurgulayarak, mağaranın restore edilerek ziyarete açılacağını duyurdu.
Araştırmacı Altan Altın, Homeros'un kökeninin ulusal sınırların ötesinde bir değer taşıdığını belirterek, şairin hem Yunan hem de Anadolulu kimliğinin birleştirici bir unsur olması gerektiğini ifade ediyor. İzmirli vatandaşlar ise dünya edebiyatının kurucu isimlerinden birinin bu topraklardan çıkmış olmasından duydukları gururu dile getiriyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Homeros'un memleketi İzmir mi? Bornova'daki mağara yeniden gündemde
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.