- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 16,100
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
ABD Başkanı Trump Hürmüz Boğazı'nın mayınlardan arındırıldığını savunurken, bölgedeki yetkililer ve İran'dan farklı açıklamalar geliyor. Uzmanlar ticari geçiş güvenliği için daha kapsamlı operasyonlara ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Hürmüz Boğazı'ndaki mayın varlığına ilişkin ABD yönetimi ile müttefik kaynaklar arasında görüş ayrılıkları yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, bölgedeki tüm mayınların temizlendiğini ve boğazın güvenli hale getirildiğini savunurken, bu açıklamalar uluslararası arenada farklı değerlendirmelere yol açıyor.
Bloomberg'e bilgi veren yetkililer, İran tarafından döşendiği tahmin edilen 80 ila 150 civarındaki mayının hala temizlenmediğini öne sürüyor. Uzmanlar, deniz akıntıları nedeniyle mayınların yer değiştirmiş olabileceğine dikkat çekerek, ticari gemilerin güvenli geçişi için daha kapsamlı ve gelişmiş ekipmanlarla desteklenen operasyonların şart olduğunu belirtiyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise yalnızca uluslararası tanınırlığı olan geçiş güzergâhlarının temizlendiğini teyit etmekle yetiniyor.
İran cephesinden gelen tepkiler ise oldukça sert. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazem Garibabadi, mayınların konumuna dair bilginin sadece İran'da olduğunu ifade ederek, bölgedeki ABD temizleme gemilerinin hedef haline gelebileceği uyarısında bulundu. Öte yandan, İran ve Umman'ın Hürmüz Boğazı'nda geçici bir deniz koridoru oluşturmak ve mayın temizliği yapmak amacıyla ortak bir proje üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Bölgedeki gerilim, güvenlik endişeleri ve stratejik hamlelerle birlikte varlığını korumaya devam ediyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Hürmüz'de hala mayın var mı? Trump "temizlendi", müttefikler ise "hala var" diyor
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
İstanbul'da okulların açılacağı 14 Eylül günü toplu ulaşım ücretsiz olacak ve trafik yoğunluğunu azaltmak için ek seferler düzenlenecek. Ayrıca okul çevrelerinde güvenlik önlemleri artırılarak altyapı çalışmalarına ara verilecek.