Hyundai, İzmit tesisinde 250 milyon Euro yatırımla tamamen elektrikli Ioniq 3 modelinin seri üretimine geçti. Yıllık 30 bin adet üretim kapasitesiyle 40 ülkeye ihracat yapılması hedefleniyor.
Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, Türkiye'deki üretim stratejisinde önemli bir dönüşüme imza atarak İzmit fabrikasında tamamen elektrikli yeni modeli Ioniq 3'ün seri üretimine resmen başladı. 250 milyon Euro'luk bir yatırımla hayata geçirilen bu proje, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası bir otomotiv üreticisinin ilk kez tamamen elektrikli bir aracı yerli olarak üretmesi bakımından tarihi bir adım olarak öne çıkıyor.
İzmit'teki üretim tesisinde düzenlenen törenle startı verilen Ioniq 3 projesi kapsamında, ilk etapta yıllık 30 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor. Üretilen araçların 40 farklı ülkeye ihraç edilmesi hedeflenirken, modelin Türkiye pazarında ise Eylül ayında satışa sunulması bekleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, bu yatırımın Türkiye'nin küresel otomotiv değer zincirindeki konumunu güçlendirdiğini vurguladı.
Hyundai'nin E-GMP platformu üzerinde yükselen Ioniq 3, 400 Volt elektrik mimarisiyle donatıldı. Kullanıcılara 42.2 kWh ve 61 kWh olmak üzere iki farklı batarya seçeneği sunan model, WLTP standartlarına göre sırasıyla 344 km ve 496 km menzil değerlerine sahip. Önden çekişli olarak tasarlanan araç, versiyonuna göre 135 veya 147 beygir güç üretebiliyor. DC hızlı şarj desteği sayesinde bataryanın yüzde 10'dan yüzde 80 doluluk oranına ulaşması yaklaşık 30 dakika sürüyor.
Hyundai Motor Europe CEO'su Xavier Martinet, Türkiye'nin Avrupa'nın mobilite dönüşümündeki stratejik önemine dikkat çekerek, bu yatırımın ülkenin potansiyeline duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti. Fabrika bünyesinde gerçekleştirilen modernizasyon çalışmaları kapsamında tesisin yaklaşık yüzde 50'si yenilendi ve binden fazla çalışan yeni roller üstlendi. 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren İzmit fabrikası, bugüne kadar 3.4 milyon adedin üzerinde üretim gerçekleştirerek Türkiye otomotiv sektörünün en önemli merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ihracat gücüne ve otomotiv sektöründeki dönüşüm hedeflerine dikkat çekti. İzmit'teki Hyundai IONIQ 3 üretim başlangıcı, ülkenin mobilite vizyonunun önemli bir adımı olarak değerlendirildi.