Neler yeni

IEA'dan petrol arzı ve talep tahminlerinde aşağı yönlü güncelleme

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
42f558d9fe7c640385b2f6caa039d80e1af6b08e98c6c66a66bf6585da22cf2f.webp

Uluslararası Enerji Ajansı, jeopolitik gerilimler ve arz kesintileri nedeniyle petrol piyasasına dair beklentilerini güncelledi. Kurum, hem arz hem de talep tahminlerinde düşüşe gitti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yayımladığı son Petrol Piyasası Raporu ile küresel enerji piyasalarına dair öngörülerini revize etti. Raporda, özellikle Körfez bölgesindeki çatışmaların ve deniz taşımacılığındaki aksamaların üretim toparlanmasını engellediği vurgulandı. Bu durum, yılın üçüncü çeyreğine yönelik küresel petrol arzı tahmininin bir önceki aya kıyasla günlük 1,7 milyon varil aşağı çekilmesine neden oldu.

OPEC+ grubunun üretim verileri incelendiğinde, temmuz ayında bir önceki aya göre günlük yaklaşık 1 milyon 780 bin varillik bir artış yaşandığı görülüyor. Bu artışla birlikte grubun toplam üretimi 40 milyon 750 bin varil seviyesine ulaştı. Suudi Arabistan ve Rusya gibi büyük üreticilerin katkılarına rağmen, bölgedeki güvenlik endişeleri arzın istikrarını tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle Husilerin enerji altyapısına yönelik saldırıları ve Hürmüz Boğazı'ndaki ticaret riskleri, Körfez üreticilerinin kapasitelerini tam olarak devreye almasını zorlaştırıyor. Halihazırda bölgede günlük 8,3 milyon varillik bir üretim kapasitesi atıl durumda bulunuyor.

Talep tarafında ise tablo benzer bir karamsarlık sergiliyor. IEA, yüksek akaryakıt fiyatlarının tüketimi baskılaması ve tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle yıllık talep tahminini günlük 510 bin varil aşağı yönlü güncelledi. Kurum, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günlük 1,6 milyon varil azalacağını öngörüyor. Ancak teslimat verileri, talepteki en sert düşüş döneminin geride kalmış olabileceğine dair sinyaller veriyor. Normalleşme sürecinin devam etmesi durumunda, kasım ayından itibaren talepte yeniden bir yükseliş eğilimi bekleniyor.

Uzun vadeli projeksiyonlarda ise IEA, 2027 yılına dair günlük 2 milyon varillik talep artışı beklentisini koruyor. Bu projeksiyona göre, küresel petrol talebinin 105 milyon 700 bin varil seviyesine çıkması hedefleniyor. Gelecek yıl için ise arzın günlük 8,3 milyon varil artışla 110,3 milyon varile ulaşacağı tahmin ediliyor. Yine de mevcut jeopolitik riskler ve enerji altyapısına yönelik tehditler, piyasalardaki belirsizliğin temel belirleyicisi olmayı sürdürüyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

ABD'de açıklanan temmuz ayı enflasyon verileri piyasa beklentileriyle uyumlu bir seyir izledi. Verilerin ardından Fed'in eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimali zayıfladı.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?