Irak, petrol ihracatını çeşitlendirmek amacıyla Ceyhan ve Banyas limanlarını alternatif olarak kullanmayı planlıyor. Ülke, savaş nedeniyle düşen üretim rakamlarını artırmak için yeni boru hatları ve tesisler hayata geçiriyor.
Irak Petrol Bakanı Hudeyr, ülkenin ekonomik bağımlılığının büyük oranda petrol ihracatına dayalı olduğunu belirterek, bütçenin yüzde 85'inden fazlasının bu kaynaktan geldiğini vurguladı. Hükümetin temel stratejisi, petrol sevkiyatında tek bir yola bağımlı kalmamak adına farklı güzergahların devreye alınması olarak belirlendi. Bu kapsamda, Hürmüz Boğazı'nın önemini koruduğu ancak Türkiye'deki Ceyhan Limanı ve Suriye'deki Banyas Limanı'nın kritik alternatifler olduğu ifade edildi.
İhracat kapasitesini artırmak amacıyla önemli projeler başlatıldı. ABD merkezli Chevron ve Katarlı UCC şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum, Basra'dan kuzeydeki Fişhabur'a kadar uzanacak bir petrol boru hattı inşa edecek. Bu hattın, petrolün rafinerilere ulaşımını kolaylaştırarak Ceyhan Limanı üzerinden yapılan sevkiyatları artırması bekleniyor. Ayrıca, Hadise bölgesinden Suriye'nin Banyas kentine uzanan yeni bir hattın daha planlandığı açıklandı.
Bölgesel çatışmaların etkisiyle Irak'ın petrol üretimi ciddi bir düşüş yaşadı. ABD ve İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle günlük üretim 3,3 milyon varilden 1,3 milyon varile gerileyerek yaklaşık yüzde 60 oranında azaldı. Özellikle nisan ve haziran ayları arasında düşük seyreden üretim, temmuz ve ağustos itibarıyla yeniden toparlanma eğilimine girdi.
Doğal gaz alanında kendi kendine yetme hedefi koyan Irak, Feyha Petrol Sahası'nda günlük 130 milyon fitküp kapasiteli bir gaz işleme tesisi açtı. UEG şirketinin Feyha, Siba Gaz ve El Fav sahalarında yaptığı yatırımlarla hem üretim altyapısının modernize edilmesi hem de yeni istihdam alanlarının yaratılması amaçlanıyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Irak petrol ihracatında rotayı değiştiriyor! Türkiye detayı dikkat çekti
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.