- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 8,488
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
İran, ABD ile müzakerelerin tıkanması üzerine Hürmüz Boğazı'nda askeri saldırı hazırlığını duyurdu. Trump ise İran'ın teslim olması gerektiğini belirtti.
İran yetkilileri, ABD ile yürütülen müzakerelerin durma noktasına gelmesi üzerine askeri stratejilerini savunma konumundan taarruz konumuna kaydıracaklarını bildirdi.
Bu açıklamaya göre, Hürmüz Boğazı ve çevresindeki gerilimin artmasına hazırlıklı oldukları ve ABD'nin deniz ablukasını kırmak için hassas bir saldırı planlandığı ifade edildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'e yaptığı telefon görüşmesinde İran'ın beyaz bayrak çekmesi gerektiğini savundu ve Hürmüz Boğazı'nda deniz trafiğinin durma noktasına geldiğini, Umman'ı hedef alabileceğini tehdit etti.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Baghai, iki tarafın gemi geçiş güzergahları üzerinde bir uzlaşıya vardığını ve bu rotanın İran yakasına yakın bir giriş, Umman tarafına çıkış şeklinde olacağını açıkladı.
Baghai, bu anlaşmanın tek başına stratejik su yolunun güvenliğini tam sağlamadığını, Boğazın tamamen açılmasının ABD'nin deniz ablukasını kaldırmasına bağlı olduğunu vurguladı.
Ayrıca, İran ordusunun başkomutanının ABD askerlerinin başına 30 bin dolar ödül koyduğu iddiası da gündeme geldi.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.