- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 17,377
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Hürmüz Boğazı'nın açılması için ABD'nin yaptırımları kaldırması ve bölgesel politikalarını değiştirmesi gerektiğini belirtti. Tahran yönetimi, Umman ile bu konuda yeni bir mutabakata vardıklarını duyurdu.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına yönelik Tahran'ın beklentilerini ve şartlarını kamuoyuyla paylaştı. Pezeşkiyan, Umman ile yürütülen diplomatik görüşmeler sonucunda boğazdaki geçiş güzergahı konusunda yeni bir anlayışa varıldığını ifade etti. Umman'ın başlangıçta bazı itirazları olsa da tarafların üzerinde anlaşılan çerçeve doğrultusunda ilerleme kararı aldığını belirtti.
Pezeşkiyan, boğazın açılmasının ABD'nin atacağı adımlara bağlı olduğunu vurguladı. İran Cumhurbaşkanı, Washington yönetiminin yerine getirmesi gereken şartları şu şekilde sıraladı:
Bu şartların yerine getirilmesi durumunda Hürmüz Boğazı'nın İran'ın belirlediği politikalar çerçevesinde yönetileceğini kaydeden Pezeşkiyan, müzakere sürecinde esnek olunması gerektiğinin altını çizdi. Tek bir hatanın tüm anlaşmayı bozmaması gerektiğini savunan İran lideri, tarafların karşılıklı tavizler vererek süreci ilerletmesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan Pezeşkiyan, ABD yaptırımlarının ve deniz ablukasının İran'ın petrol ihracatını ciddi oranda kısıtladığına dikkat çekti. Geçmişteki kısa süreli ateşkes döneminde yaklaşık 90 milyon varil petrol ihraç edebildiklerini hatırlatan Pezeşkiyan, mevcut yaptırımların ihracat kapasitesini zorladığını belirtti. İran yönetimi, bu yaptırımların kaldırılmasını ekonomik istikrarın anahtarı olarak görüyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Fenerbahçe, yeni sezon planlaması kapsamında Kojo Peprah Oppong'u kadrosuna kattı. İmza töreninde kulübün hedefleri vurgulandı.