- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 21,599
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze'deki Filistinlilerin bölgeden ayrılmasını öngören kapsamlı bir planı hükümet pazarlıklarında şart koşmaya hazırlanıyor. Uluslararası düzeyde kabul görmesi zor görünen plan, İsrail içinde de tartışmalara neden oluyor.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 2,2 milyon Filistinlinin bölgeden ayrılmasını hedefleyen tartışmalı bir planı kamuoyuna sunmaya hazırlanıyor. "Bağı koparma 710" olarak adlandırılan bu strateji, Filistinlilerin Gazze'den kademeli olarak çıkarılmasını ve bu sürecin bir devlet politikası haline getirilmesini öngörüyor.
Planın detaylarına göre, ilk yıl 250 bin, üç yıl içinde 1,11 milyon ve yedi yılın sonunda toplam 1,86 milyon kişinin Gazze'den gönderilmesi hedefleniyor. Bu operasyonun hayata geçirilmesi için İsrail'in başlangıç aşamasında 3,1 milyar dolar, toplamda ise 15,6 milyar dolara varan bir bütçe ayırması planlanıyor. Ben-Gvir, bu süreci yönetmek üzere özel bir bakanlık kurulmasını ve uluslararası düzeyde reklam kampanyaları yürütülmesini talep ediyor.
Ben-Gvir, bu planı yeni kurulacak koalisyon hükümetine katılmak için temel bir şart olarak öne sürmeyi planlıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kapalı kapılar ardında bu tür geniş çaplı adımlara karşı çekinceleri olduğu bilinse de, Ben-Gvir'i hükümette tutmak amacıyla fikre zaman zaman destek verdiği ifade ediliyor. Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, planın iptal edilmediğini ancak mevcut durumda dondurulduğunu açıkladı.
Planın önündeki en büyük engelin, Filistinlileri kabul etmeye istekli bir ülkenin bulunmaması olduğu belirtiliyor. İsrail yönetimi daha önce Etiyopya, Kongo ve Somaliland gibi ülkelerle temas kurmuş olsa da, bu girişimlerden somut bir sonuç alınamadı. Mısır gibi Gazze ile kara sınırı bulunan ülkeler de tehcir planlarına karşı çıkıyor. Uzmanlar, planın uluslararası arenada çok sert tepkilerle karşılaşacağını ve uygulanabilirliğinin oldukça düşük olduğunu vurguluyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Gazze soykırımında yeni perde: Etnik temizlik hazırlığı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.