Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistinli mahkumların infazı için izleme odaları bulunan bir tesis inşa ettiklerini açıkladı. Bu adım uluslararası kamuoyunda ve insan hakları örgütleri nezdinde büyük tepki topladı.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistinli mahkumların infaz edilmesi amacıyla tasarlanan yeni bir tesisin inşaatına başlandığını duyurdu. Bakan Ben-Gvir, sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntülerle, tesisin içerisinde infazların izlenebileceği özel izleme odalarının yer alacağını belirtti. Söz konusu projenin, İsrail parlamentosunun daha önce onayladığı ve ölümcül saldırılara karışan Filistinli mahkumların idamını öngören yasa tasarısı kapsamında hayata geçirildiği ifade edildi.
Ben-Gvir'in açıklamaları, uluslararası arenada sert eleştirilere neden oldu. Almanya Başbakan Yardımcısı Lars Klingbeil, Bakan'ın kullandığı dili insanlık dışı olarak nitelendirerek, bu tür söylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı. İnsan hakları örgütleri ise İsrail'in mevcut gözaltı sisteminin zaten kötü muamele ve şiddet içerdiğini, yeni tesisin bu uygulamaları resmi bir infaz mekanizmasına dönüştüreceğini savunuyor.
B'Tselem gibi insan hakları kuruluşları, İsrail'in Filistinlilere yönelik ayrımcı bir infaz politikası izlediğini öne sürüyor. Verilere göre, 2023 yılından bu yana İsrail gözetimi altında tutulan en az 104 Filistinli mahkum yaşamını yitirdi. Eleştirmenler, idam cezasının yalnızca Filistinli mahkumlara uygulanmasının ayrımcı bir yasa olduğunu belirterek, bu girişimin bölgedeki barış sürecini daha da zora sokacağı konusunda uyarıda bulunuyor.
İsrail Cezaevleri Servisi'nin infazları gerçekleştirmek üzere personel hazırlıklarına başladığı ve mahkumiyet kararından sonraki 90 gün içinde infazların gerçekleştirilmesinin planlandığı haberleri, bölgedeki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Ben-Gvir ise bu adımı rakiplerine karşı kazanılmış bir zafer olarak tanımlayarak, verdiği sözleri yerine getirdiğini savunuyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
İsrailli Bakan Ben-Gvir skandal görüntüleri paylaştı: İzleme odalarına sahip idam tesisleri yakında hazır olacak
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.