Neler yeni

İsrail'de 'timsahlı hendek' projesine siyasi ve hukuki engel

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
c63b3ecf2f0364dd54165e981c389f9c2a67aa0fd03a37457eeb1b92cd6a5ee0.webp

İsrailli Bakan Itamar Ben-Gvir, hapishaneler için önerdiği timsahlı hendek projesini seçimlere zarar vereceği endişesiyle geri plana itti. Proje, mahkeme tarafından hayvan hakları gerekçesiyle durdurulmuştu.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistinli esirlerin tutulduğu hapishanelerin çevresine timsahlarla dolu hendekler kazılması yönündeki tartışmalı projesinden geri adım attı. Yahudi Gücü Partisi lideri olan Ben-Gvir'in, bu planın seçim kampanyası sürecinde bir şov veya gayriciddi bir girişim olarak algılanmasından endişe duyduğu bildirildi. Bakanın, ekibine söz konusu projeyi gündemde tutmamaları yönünde talimat verdiği ifade ediliyor.

Projenin siyasi risklerinin yanı sıra hukuki engellerle de karşılaştığı ortaya çıktı. Kudüs Bölge Mahkemesi, 3 Ağustos 2026 tarihinde aldığı bir kararla, İsrail'in güneyindeki Ketziot Hapishanesi çevresine timsah yerleştirilmesini öngören hükümet planını durdurdu. "Let the Animals Live" adlı hayvan hakları kuruluşunun yaptığı acil başvuru üzerine alınan bu karar, projenin hayvan hakları açısından daha detaylı incelenmesi gerektiğini ortaya koydu.

Öte yandan, İsrail hapishanelerindeki durum insan hakları örgütlerinin gündeminde kalmaya devam ediyor. İnsan hakları kuruluşlarının verilerine göre, İsrail cezaevlerinde çocuk ve kadınların da dahil olduğu 9 bin 600'ü aşkın Filistinli esir ile 3 bin 532 idari tutuklu bulunuyor. Söz konusu tesislerdeki Filistinlilerin işkence, tıbbi ihmal ve aç bırakılma gibi ciddi ihlallere maruz kaldığı, bu durumun cezaevlerinde ölümlere yol açtığı rapor ediliyor. Bakan Ben-Gvir'in projesi, hem bu insani kriz tartışmaları hem de mahkemenin hayvan hakları odaklı müdahalesiyle birlikte İsrail siyasetinde tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Timsah dolu hendek projesi ters tepti: İsrailli Bakan Ben-Gvir'den geri adım

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan Al Suud ile İstanbul'da görüştü. Görüşme, Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi toplantısı öncesinde gerçekleşti.

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?