Neler yeni

İstanbul'da baraj doluluk oranları yüzde 50'nin altına indi

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
33059ff76b11bc5c6f1360883a9e4df450bb6ecc24a8f27a3b4c0bffee702a67.webp

İstanbul'da artan sıcaklıklar ve yüksek tüketim nedeniyle barajlardaki su seviyesi yüzde 49,94'e geriledi. Uzmanlar, su kaynaklarının korunması için tasarruf çağrısında bulunuyor.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından paylaşılan güncel veriler, kentin su kaynaklarındaki kritik düşüşü gözler önüne serdi. Yaz aylarında etkili olan yüksek sıcaklıklar, yağışların azalması ve artan su tüketimi, barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 50 seviyesinin altına gerilemesine neden oldu. 11 Mayıs tarihinde yüzde 72,05 ile yılın zirvesini gören baraj dolulukları, 14 Ağustos itibarıyla yüzde 49,94 olarak kaydedildi.

İstanbul'a su sağlayan baraj ve göletlerin toplam biriktirme hacmi 868 milyon metreküp civarında bulunurken, mevcut durumda bu alanlarda yaklaşık 433,46 milyon metreküp su yer alıyor. Barajların yanı sıra Melen ve Yeşilçay gibi dış kaynaklardan da yılbaşından bu yana 487,87 milyon metreküp su takviyesi yapıldı. Ancak bu desteklere rağmen doluluk oranları, son 10 yılın en düşük üçüncü seviyesine gerilemiş durumda.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, kentteki günlük su tüketiminin 3,5 milyon metreküpe yaklaştığına dikkat çekti. Mevcut su miktarının yaklaşık 100 günlük bir ihtiyacı karşılayabileceğini belirten Toros, suyun daha verimli kullanılması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Toros, bireysel tasarrufun önemine vurgu yaparak şu önerilerde bulundu:

Sıcak hava dalgalarının hem insan hem de bitki örtüsünün su ihtiyacını artırdığını belirten uzmanlar, su kaynaklarının sürdürülebilirliği için yağmur hasadı ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının yaygınlaştırılması gerektiğini hatırlatıyor.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

İstanbul'da su alarmı: Barajlardaki doluluk yüzde 49,94'e geriledi

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?