Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
YKS sonuçlarının ardından İstanbul'da eğitim görecek öğrenciler, artan özel yurt fiyatları karşısında barınma sorunu yaşıyor. İlçelere göre farklılık gösteren ücretler, öğrencileri kiralık ev arayışına veya bütçe planlaması yapmaya zorluyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesiyle birlikte, üniversiteyi kazanan gençler için kayıt heyecanının yanı sıra barınma telaşı da başladı. İstanbul'da eğitim alacak öğrenciler, hem özel yurt seçeneklerini değerlendiriyor hem de kiralık ev piyasasındaki yüksek maliyetlerle mücadele etmeye çalışıyor.
İstanbul genelindeki özel yurtlarda 2026-2027 eğitim-öğretim yılı için belirlenen aylık ücretler, oda kapasitesine ve bulunulan ilçeye göre 25 bin lira ile 76 bin lira arasında farklılık gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 17 bin lira ile 58 bin lira bandında olan fiyatların, bu yıl ciddi oranda arttığı gözlemleniyor. İlçeler bazında bakıldığında, Beşiktaş'ta yurt ücretleri 36 bin liradan başlayıp 76 bin liraya kadar ulaşırken, Kadıköy ve Şişli gibi merkezi bölgelerde de benzer yüksek fiyatlar dikkat çekiyor. Daha uygun seçenekler arayan öğrenciler için Esenyurt'ta fiyatlar 15 bin lira ile 32 bin lira, Avcılar'da ise 20 bin lira ile 40 bin lira arasında seyrediyor.
Devlet yurtlarının yeni dönem ücretleri henüz netleşmemiş olup, resmi açıklamaların önümüzdeki haftalarda yapılması bekleniyor. Geçen yıl 750 lira ile bin 600 lira arasında değişen devlet yurdu fiyatlarının güncel durumu, öğrenciler tarafından merakla bekleniyor. Artan maliyetler karşısında öğrenciler farklı çözüm yolları arıyor. Üniversiteye yeni başlayacak olan Asya Gültekin, fiyatların her yıl daha da yükselmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, ev ve yurt seçenekleri arasında kararsız kaldığını ifade ediyor. Ahsen Bayraktar isimli bir diğer öğrenci ise mevcut fiyatların korkunç seviyelere ulaştığını belirtirken, Mert Bostan gibi bazı öğrenciler ise yüksek yurt ücretleri nedeniyle arkadaşlarıyla birlikte kiralık eve çıkmayı tercih ediyor. İstanbul'u tercih eden öğrencilerin, barınma giderleri nedeniyle eğitim süreçlerinde ciddi zorluklarla karşılaşabileceği öngörülüyor.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
İstanbul'da ilçe ilçe fiyatlar belli oldu, üniversitelilerin yurt telaşı başladı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi play-off turu kapsamında Kauno Zalgiris ile kozlarını paylaşacak. İstanbul'daki ilk maçın ardından rövanş mücadelesi Litvanya'da gerçekleşecek.