Neler yeni

İstanbul'un eğitim ve sosyal yaşam haritası çıkarıldı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
a575d6caa02ac727c31aaec8ccba091c9b4a056a51668cb291f6d0342df30568.webp

Yandex Maps, 2026-2027 eğitim yılı öncesinde İstanbul'daki okul ve sosyal tesislerin çocuk nüfusuna göre dağılımını analiz etti. Çalışma, ilçelerin eğitim imkanları ve sosyal donatı yoğunlukları hakkında detaylı veriler sunuyor.

2026-2027 eğitim ve öğretim yılının 14 Eylül'de başlayacak olmasıyla birlikte, ailelerin çocuklarına yönelik eğitim ve sosyal imkanlara erişimi gündeme geldi. Yandex Maps, 10 Ağustos 2026 tarihli verileri kullanarak İstanbul genelindeki eğitim kurumları, spor tesisleri, sanat kursları ve oyun alanlarının kapsamlı bir analizini gerçekleştirdi. Çalışmada, TÜİK'in 2025 yılına ait 0-17 yaş nüfus verileri baz alınarak ilçeler arası karşılaştırmalı bir harita oluşturuldu.

Analiz sonuçlarına göre, anaokulu ve kreş yoğunluğunda Beşiktaş, her 1.000 çocuk başına düşen üç kurumla İstanbul'da ilk sırada yer alıyor. Kadıköy ve Bakırköy ise bu alanda Beşiktaş'ı takip eden diğer ilçeler oldu. Toplam okul sayısında Kadıköy yaklaşık 200 kurumla zirvede yer alırken, çocuk nüfusuna oranlandığında Beşiktaş genel okullarda, Çatalca ilkokullarda, Şile ise liselerde öne çıkıyor. Özel okulların sayısal olarak en fazla olduğu ilçe Başakşehir iken, nüfusa oranla en yüksek yoğunluk yine Beşiktaş'ta görülüyor.

İstanbul'daki örgün eğitim, belediyelerin sunduğu merkezlerle destekleniyor. Okul dışı eğitim faaliyetlerinde Kadıköy, sanat ve dans okulu yoğunluğuyla dikkat çekiyor. İlçede 10.000 çocuk başına yaklaşık 22 sanat okulu ve 33 sanat atölyesi düşüyor. Spor okulu yoğunluğunda ise Beşiktaş ilk sırada yer alıyor.

Oyun alanları ve sosyal yaşam noktalarında ise farklı ilçeler öne çıkıyor. Çocuk nüfusuna oranla en fazla oyun alanı Silivri'de bulunurken, toplam kent parkı sayısında Ümraniye lider konumda. Ancak 18 yaş altı nüfusa düşen park sayısı bakımından Beşiktaş yine ilk sırada yer alıyor. Eğlence merkezleri tarafında ise Eyüpsultan, İstanbul'daki lunaparkların yaklaşık yüzde 17'sini barındırarak önemli bir merkez olma özelliğini koruyor.

Bu veriler, ailelerin okul dönemi öncesinde çocuklarının sosyal ve akademik gelişimlerini destekleyecek imkanları planlamalarına yardımcı olacak bir rehber niteliği taşıyor.

2 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Okullar açılırken aileler için İstanbul’un eğitim ve etkinlik haritası çıkarıldı

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?