Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, kurduğu koalisyon hükümetiyle 1413 günü geride bırakarak ülkenin son 80 yıldaki en uzun süreli yönetim rekorunu kırdı. Bu başarı, İtalya'nın kronik siyasi istikrarsızlık geçmişi göz önüne alındığında dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
İtalya siyasetinde uzun süredir devam eden hükümet ömrü kısalığı, Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon ile sona erdi. 2022 yılının sonbaharında göreve başlayan Meloni kabinesi, 1413'üncü gününü tamamlayarak Silvio Berlusconi'nin 2000'li yılların başındaki rekorunu geride bıraktı.
1946 yılından beri cumhuriyetle yönetilen ülkede, yaklaşık 80 yıllık süreçte 68 farklı hükümetin kurulmuş olması, siyasi istikrarsızlığın en belirgin kanıtı olarak kabul ediliyordu. Meloni hükümeti, bu tabloyu değiştirerek Avrupa'nın diğer büyük ekonomileri olan Fransa ve İngiltere'ye kıyasla daha istikrarlı bir yönetim sergiledi. Bu dönemde Fransa'da beş, İngiltere'de ise dört kez başbakan değişikliği yaşandı.
Siyaset bilimciler, bu uzun ömürlü yönetimin temelinde koalisyonu oluşturan partilerin ideolojik uyumunun yattığını belirtiyor. Giorgia Meloni'nin partisi İtalya'nın Kardeşleri (FdI) ile Forza Italia ve Lig partileri arasındaki uzlaşma kültürü, hükümetin dış politika ve ekonomi gibi kritik başlıklarda kompakt bir çizgi izlemesini sağladı. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı ve Avrupa Birliği ile ilişkiler gibi konularda ortaya çıkan görüş ayrılıklarına rağmen, ortakların hükümeti düşürmek yerine ortak bir noktada buluşmayı tercih etmeleri, yönetimin devamlılığını getirdi.
Öte yandan, uzmanlar dış politika alanında bazı eleştiriler de getiriyor. Özellikle Orta Doğu krizindeki tutum ve İsrail ile kurulan yakın ilişkiler, diplomatik araçların kullanımı konusunda siyasi irade eksikliği olarak yorumlanıyor. Ayrıca, gelecek yıl yapılması planlanan seçimler öncesinde muhalefetin durumu ve sağ ittifak içindeki yeni siyasi hareketlenmeler, İtalya'nın siyasi geleceği üzerindeki belirsizliği koruyor.
Meloni'nin başbakanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte Türkiye ile ilişkilerin de birçok alanda gelişme kaydettiği ve bu durumun Akdeniz bölgesindeki istikrar için olumlu bir adım olduğu ifade ediliyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.