Hyundai'nin İzmit Fabrikası'nda IONIQ 3 modelinin seri üretimine başlandı. Bakan Kacır, bu yatırımın Türkiye'yi elektrikli araç üretim üssü yapma hedefinde önemli bir adım olduğunu belirtti.
Hyundai Motor Türkiye'nin İzmit Fabrikası'nda düzenlenen törenle, IONIQ 3 modelinin seri üretimi resmen başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın da katıldığı etkinlikte, Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki yeni dönemine vurgu yapıldı. Bakan Kacır, konuşmasında küresel ekonomideki değişimlere dikkat çekerek, Türkiye'nin bu süreçte sanayi üretimini artırmayı başardığını dile getirdi.
Kacır, son 23 yılda uygulanan politikalar sayesinde ihracatın ve imalat sanayi katma değerinin önemli ölçüde yükseldiğini ifade etti. Özellikle otomotiv sektörünün Türk sanayisinin lokomotifi olduğunu belirten Bakan, sektörün istihdam ve katma değer sağlama konusundaki başarısını övdü. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektöre yönelik teşvik ve desteklerin devam edeceğini vurguladı.
Bu yatırımın Türkiye açısından iki önemli özelliği bulunduğunu aktaran Kacır, bunlardan ilkinin ülkede tam elektrikli binek araç üreten ilk uluslararası üretici olunması olduğunu söyledi. İkinci önemli noktanın ise Hyundai MOBİS tarafından gerçekleştirilen batarya yatırımı olduğunu belirtti. Bu gelişmelerin, Türkiye'yi yeni nesil mobilite teknolojilerinde küresel bir üretim üssü haline getirme hedefine hizmet ettiğini kaydetti.
Türkiye'nin Avrupa değer zincirlerinin en önemli oyuncularından biri olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, altyapı yatırımlarıyla ulaşım ağının güçlendirildiğini anlattı. Ülkedeki elektrikli araç sayısının 450 bini aştığını, bu yıl tam elektrikli araçların pazar payının yüzde 17'yi geçtiğini ifade etti. Kacır, 2030 yılına kadar yollarda 1,5 milyondan fazla elektrikli aracın olacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.
Hyundai Türkiye'nin İzmit tesisleri, Güney Kore dışında şirketin en uzun süredir faaliyet gösteren denizaşırı üretim merkezi konumunda. Şirket, 250 milyon avroluk yatırımla ilk aşamada yıllık 30 bin adet IONIQ 3 üretmeyi planlıyor. Törende, Bakan Kacır ve diğer protokol üyeleri yeni aracın kaputuna imza atarak üretime destek verdiler.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
İzmitli elektrikli Avrupa yolcusu! Bakan Kacır'dan net mesajlar