- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 20,748
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Japonya'da yüksek sıcaklık ve nemle mücadele etmek amacıyla geliştirilen soğutma kabini, vücut ısısını hızla düşürmeyi hedefliyor. Nisan ayında satışa sunulan cihaz, şimdiden yüzlerce adet alıcı buldu.
Japonya'da yaz aylarında etkili olan aşırı sıcaklar ve yüksek nem oranları, teknoloji dünyasında yeni çözümlerin geliştirilmesine öncülük ediyor. Sanden Retail Systems ve Trusco Nakayama firmaları, sıcak çarpması riskini minimize etmek amacıyla Dohiemon Box adını verdikleri özel bir soğutma kabini tasarladı. Halk arasında "insan buzdolabı" olarak anılan bu cihaz, kullanıcının tüm vücudunu kapsayacak şekilde soğuk hava üfleyerek ortam sıcaklığını dengelemeyi amaçlıyor.
Ürünün geliştirilme sürecinde yer alan Trusco Nakayama yetkilisi Aoi Tofuku, cihazın özellikle kavurucu sıcaklarda çalışan işçiler, inşaat personeli, golf sahaları ve açık hava eğlence tesisleri gibi alanlarda büyük kolaylık sağlayacağını belirtti. Minimum 5 derecelik soğuk hava üfleme kapasitesine sahip olan kabin, vücut ısısını kısa sürede düşürmek üzere optimize edildi.
Nisan ayında piyasaya sürülen ve Japon kamuoyunda geniş yankı uyandıran cihaz, kısa sürede yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Tofuku, şu ana kadar 328 adet satış yapıldığını ve ürünün yaklaşık 1,5 milyon yen, yani güncel kurla yaklaşık 450 bin lira fiyat etiketiyle satıldığını açıkladı. Japonya iç pazarında başlayan bu girişimin, ilerleyen dönemlerde yurt dışı pazarlarına da açılması hedefleniyor. Geleneksel bölgesel soğutma yöntemlerinden farklı olarak doğrudan insan vücuduna odaklanan bu teknoloji, iklim değişikliği ve artan hava sıcaklıkları karşısında yeni bir endüstriyel standart oluşturma potansiyeli taşıyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
İnsan buzdolabı satışa çıktı: Fiyatı 450 bin lira! Japonya'dan büyük yankı uyandıran icat
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyelik hedeflediğini belirtti. Bişkek'teki temaslarında bölgesel güvenlik ve ikili ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu.