- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 32,475
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Kayseri'de Melikgazi Belediyesi tarafından hizmete alınan MEGA adlı insansı robot, zabıta ekipleriyle birlikte esnaf denetimlerine katılıyor. Yapay zeka destekli robot, fiyat etiketlerini ve ürün tarihlerini kontrol ederken esnafla kurduğu diyaloglarla dikkat çekiyor.
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde belediye tarafından hayata geçirilen yeni bir uygulama, zabıta denetimlerine teknolojik bir boyut kazandırdı. MEGA adı verilen insansı robot, zabıta ekiplerine eşlik ederek çarşıdaki işletmeleri denetliyor. Yapay zeka destekli donanımı sayesinde reyonlardaki ürünleri tarayan robot, fiyat etiketlerini kasa fiyatlarıyla karşılaştırıyor ve ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol ediyor.
Robot, sadece teknik kontroller yapmakla kalmıyor, aynı zamanda hijyen standartları konusunda da bilgilendirmelerde bulunuyor. Kurallara uygun hareket eden işletmecilere teşekkür eden MEGA, eksiklik tespit ettiğinde ise esnafı mevzuat konusunda uyarıyor. Elde ettiği verileri anlık olarak ilgili birimlere aktaran robot, belediyenin denetim süreçlerini dijitalleştirme hedefinin bir parçası olarak görülüyor.
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, gelişen teknolojinin yerel yönetim hizmetlerine entegre edilmesinin önemine vurgu yaptı. Palancıoğlu, robotların gelecekte güvenlik, afet yönetimi ve temizlik gibi pek çok farklı alanda aktif görev alabileceğini ifade etti.
Çarşı esnafı, MEGA'nın varlığının bölgeye hareketlilik getirdiğini belirtiyor. Robotla kurulan diyaloglar ise renkli anlara sahne oluyor. Esnaflar, robotun ikram edilen yiyecekleri nazikçe reddetmesini veya ürünler hakkında yaptığı yorumları ilgiyle karşılıyor. Müşterilerin de yoğun ilgi gösterdiği MEGA, özellikle çocukların dikkatini çekerken, ailelerin de daha rahat alışveriş yapmasına olanak tanıyor. Esnaf, robotun denetim yapmasının yanı sıra çarşıdaki sosyal etkileşimi de artırdığını dile getiriyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Robot zabıta esnaf denetimine çıktı: Pastırma ikram ettiler, güldüren diyaloglar yaşandı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.