Neler yeni

Kıyamet Buzulu'nda yeni bulgular: Deniz seviyesi riski iki katına çıktı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
32,365
Tepkime puanı
0
Puanları
0
85d2c046ba89025ec8654146ec2c2e5e9c09cf1c588c3c326c0613f2f9b6de6a.webp


Antarktika'daki Thwaites Buzulu üzerinde yapılan yeni araştırmalar, erime sürecinin tahmin edilenden daha hızlı ilerlediğini ortaya koydu. Bilim insanları, buzulun altındaki hareketliliğin küresel deniz seviyeleri üzerindeki etkisinin önceki modellerden iki kat daha fazla olabileceği konusunda uyarıyor.

Antarktika'da bulunan ve Kıyamet Buzulu olarak adlandırılan Thwaites Buzulu, bilim dünyasında endişe verici yeni bulgularla gündeme geldi. Kaliforniya Üniversitesi ve NASA Jet İtki Laboratuvarı araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bilgisayar modelleri, buzulun erime sürecinin daha önce hesaplanandan çok daha karmaşık olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, buzulun deniz tabanından ayrılarak yüzmeye başladığı bölgedeki hareketliliğin, sıcak okyanus suyunun buz kütlesinin altına kilometrelerce sızmasına olanak tanıdığını belirledi. Gelgitlerle birlikte gerçekleşen bu su girişi, buzulun yalnızca dış yüzeyinden değil, alt kısımlarından da hızla erimesine yol açıyor. Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, bu yeni veriler ışığında Thwaites Buzulu'nun 2100 yılına kadar küresel deniz seviyesini yaklaşık 3 santimetre yükseltebileceği öngörülüyor. Bu tahmin, önceki modellerin sunduğu verilerin yaklaşık iki katına denk geliyor.

Thwaites Buzulu, çevresindeki diğer buz kütlelerini dengeleyen kritik bir konumda bulunuyor. Bilim insanları, buzulun tamamen erimesi durumunda Batı Antarktika'daki diğer buz tabakalarının da kaybını tetikleyebileceğini ve uzun vadede deniz seviyesinin 3 metreye kadar yükselebileceğini belirtiyor. Bu durum, Miami ve Manila gibi kıyı kentlerinde yaşayan milyonlarca insan için fırtına ve su baskını riskini artırıyor.

Araştırmanın başyazarı Mattia Poinelli, mevcut modellerin buzulun altındaki hareketli bölgeyi yeterince temsil etmediğini vurguladı. Uzmanlar, buzulun altındaki erime süreçlerini doğrudan gözlemlemek amacıyla 2028 yılında bölgeye özel ölçüm cihazları yerleştirmeyi planlıyor. Profesör Eric Rignot ise kıyı taşkınlarına ilişkin risklerin önümüzdeki on yıllarda beklenenden daha büyük olabileceğine dikkat çekiyor. Bilim insanları, sera gazı salımlarının azaltılmasının buz kaybını yavaşlatmak için kritik öneme sahip olduğunu, ancak geçmiş ısınmanın etkileri nedeniyle deniz seviyesindeki yükselmenin bir süre daha devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Kıyamet Buzulu'nda korkutan keşif! Deniz seviyesini iki kat yükseltebilir, su baskını riski var

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
 

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

  • Güncel Gündem & Haberler

  • Teknoloji & Yapay Zeka

  • Bilim, Kültür & Tarih

  • Eğlence, Magazin & Yaşam


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet →
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
⭐
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst