Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Kocaeli merkezli işletmeler, dijital platformlar üzerinden gerçekleştirdikleri satışlarla küresel pazarlardaki varlıklarını hızla artırıyor. Kentin e-ihracat hacmi son bir yılda yüzde 65'in üzerinde büyüme kaydetti.
Sanayi ve üretim kapasitesiyle Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan Kocaeli, dijital ticaret kanallarını kullanarak geleneksel pazarların dışına çıkmayı başardı. Trendyol verilerine göre, kentteki her on satıcıdan altısı ürünlerini yurt dışındaki müşterilere ulaştırıyor. Kocaeli, bu performansıyla Türkiye genelinde e-ihracat yapan iller sıralamasında beşinci basamakta bulunuyor.
Kocaelili işletmelerin küresel pazarlara açılma hızı dikkat çekici boyutlara ulaştı. Son bir yıllık dönemde kentten yurt dışına giden siparişlerde yüzde 65'i aşan bir artış gözlemlendi. Satışların önemli bir kısmı Körfez ülkeleri ve Doğu Avrupa pazarlarına yönelirken; Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri en çok tercih edilen destinasyonlar oldu. İhracat listesinin başında ise moda ve tekstil ürünleri yer alıyor; özellikle tişört, sweatshirt, pijama takımları ve çeşitli giyim aksesuarları yoğun ilgi görüyor.
İç pazarda da güçlü bir grafik çizen Kocaeli, 10,9 milyonluk sipariş hacmiyle dikkat çekiyor. Kentteki işletme sayısı son bir yılda yüzde 17 oranında artış gösterdi. Kocaeli merkezli firmalar, ev bakım ürünleri, temizlik malzemeleri ve anne-bebek kategorilerinde Türkiye genelindeki pazar paylarında önemli bir ağırlığa sahip. Örneğin, çiçek soğanı satışlarının büyük çoğunluğu ve çeşitli temizlik ürünlerinin önemli bir kısmı bu bölgedeki işletmeler tarafından karşılanıyor.
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Zeytinoğlu, kentin üretim gücünün dijitalleşme ile birleşmesinin stratejik önemine vurgu yaptı. Zeytinoğlu, Kocaeli'nin Türkiye dış ticaretinin yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştirdiğini hatırlatarak, dijital dönüşümün KOBİ'lerin yeni pazarlara erişimini kolaylaştırdığını ifade etti. Avrupa üretim zincirleriyle entegre çalışan Kocaeli sanayisinin, e-ihracat kanallarıyla küresel rekabet gücünü daha da ileriye taşıyacağını belirten Zeytinoğlu, odanın bu alandaki yetkinlikleri artırmaya yönelik desteklerinin süreceğini kaydetti.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Teknosa, Intel Gamer Days etkinliğini bu yıl beşinci kez teknoloji tutkunlarıyla buluşturuyor. Kampanya kapsamında oyun hediyeleri ve çekiliş fırsatları sunuluyor.