Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Konya Ovası'ndaki çiftçiler, su tüketimi yüksek olan geleneksel ürünler yerine daha az su isteyen turp üretimine yöneldi. Yeni sezon hasadına başlayan üreticiler, ürünün kilogramını tarlada 20 liradan satışa sunuyor.
Konya Ovası'nda tarımsal üretim stratejileri, artan kuraklık ve su kaynaklarının korunması ihtiyacıyla birlikte değişim gösteriyor. Bölgedeki üreticiler, mısır, buğday ve pancar gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra su tüketimi daha düşük olan ve kısa sürede hasat edilebilen sebze çeşitlerine yöneliyor. Bu kapsamda, bölgede yetiştirilen kırmızı turpun yeni sezon hasadı başladı.
Turp üreticisi Şükrü Pullu, tarladan sofraya uzanan sürecin yoğun emek gerektirdiğini belirterek, erkenci tohumlar sayesinde 45-50 gün gibi kısa bir sürede mahsul alabildiklerini ifade etti. Kuraklık riskine karşı turpun avantajlı bir ürün olduğunu vurgulayan Pullu, mısır gibi su tüketimi yüksek ürünlerden uzaklaşarak lahana ve havuç gibi alternatiflere odaklandıklarını dile getirdi.
Üretim kapasitesi hakkında bilgi veren Pullu, günlük yaklaşık 50 ton ürün çıkarma kapasitesine sahip olduklarını belirtti. Şu an için ağırlıklı olarak iç piyasaya ürün gönderdiklerini ifade eden üretici, ihracat taleplerinin gelmesi durumunda yurt dışına da sevkiyat yapabileceklerini kaydetti.
Yeni sezonun ilk hasadında ürünün tarladan çıkış fiyatı kilogram başına 20 TL olarak belirlendi. Mevcut fiyatlardan memnun olduklarını belirten üreticiler, havaların sıcak seyretmesi nedeniyle satışlarda bir miktar durgunluk yaşandığını ifade etti. Okulların açılması ve havaların serinlemesiyle birlikte iç piyasadaki talebin artmasını beklediklerini belirten Pullu, genç nesillere çiftçilik mesleğini sürdürmeleri çağrısında bulundu.
Konya Ovası'nın bereketli topraklarında maruldan turpa kadar geniş bir yelpazede üretim yapıldığını hatırlatan üreticiler, çiftçiliğin geçmişten geleceğe aktarılması gereken değerli bir meslek olduğunu vurguluyor. Kış aylarında don olayları başlayana kadar devam etmesi planlanan hasat süreci, bölge ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaya devam ediyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tarladan çıkış fiyatı 20 TL: Konya Ovası'nda kuraklığa meydan okuyan 'kırmızı' bereket