Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Bilim insanları, mutlak sıfıra yakın sıcaklıktaki atomlar üzerinde gerçekleştirdikleri deneyle Einstein'ın eşdeğerlik ilkesini kuantum ölçeğinde doğruladı. Çalışma, kuantum mekaniği ile genel görelilik arasındaki sınırları anlamak için yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.
Fizik dünyasında uzun süredir tartışılan ve evrenin işleyişine dair temel soruları barındıran kütleçekim ile kuantum mekaniği ilişkisi, gerçekleştirilen yeni bir deneyle bir kez daha gündeme geldi. Galileo'nun klasik serbest düşme deneylerinden ilham alan araştırmacılar, bu kez çok daha hassas bir ortamda, mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda rubidyum atomlarını kullanarak kuantum düzeyinde bir test gerçekleştirdi.
Deney kapsamında atomlar, aynı anda iki farklı yolda bulunmalarına olanak tanıyan kuantum süperpozisyon durumuna getirildi. Manyetik alanlar aracılığıyla atomik dalgaların bir kısmı sabit tutulurken, diğer kısmı kütleçekim etkisi altında serbest düşüşe bırakıldı. Sürecin sonunda iki dalga tekrar birleştirilerek aralarındaki faz farkları ölçüldü. Elde edilen veriler, Einstein'ın zayıf eşdeğerlik ilkesinin kuantum dalgaları için öngördüğü teorik sonuçlarla tam bir uyum sergiledi.
Oxford Üniversitesi'nden Prof. Vlatko Vedral, elde edilen bulguların kuantum fiziğinin kütleçekim sınırındaki başarısını kanıtladığını ifade etti. Vedral, kuantum mekaniğinin kütleçekim altında neden başarısız olması gerektiğine dair henüz tutarlı bir teorik açıklama bulunmadığını belirtti.
Bilim dünyası şimdi ise kuantum mekaniği ile genel görelilik teorisinin nerede ayrıştığını tespit etmeye odaklanmış durumda. Prof. Sir Roger Penrose'un öncülük ettiği teorik yaklaşımlar, daha büyük kütleli nesnelerin süperpozisyon durumunda tutulmasıyla mevcut fizik yasalarındaki kırılma noktalarının ortaya çıkabileceğini öngörüyor. Bu doğrultuda araştırmacılar, nano elmaslar kullanarak benzer serbest düşme deneylerini daha büyük yapılar üzerinde tekrarlamayı hedefleyen yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışmaların, evreni tek bir denklemle açıklamayı amaçlayan "Her Şeyin Teorisi" arayışına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Einstein bir kez daha haklı çıktı: Kuantum dünyasında tarihi kütleçekim deneyi başarıyla tamamlandı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.