- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 32,983
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, yılın ilk yarısında küresel doğrudan yabancı yatırımların arttığını duyurdu. Artışa rağmen ikinci çeyrekte yaşanan düşüş ve jeopolitik belirsizlikler dikkat çekiyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2024 yılının ilk yarısına ait doğrudan yabancı yatırım verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, küresel ölçekteki doğrudan yabancı yatırımlar, yılın ilk altı aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 oranında artış kaydederek 1 trilyon 198 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 45 gibi güçlü bir yükseliş ivmesi yakalayan yatırımlar, ikinci çeyrekte yüzde 26 oranında bir gerileme yaşadı. Buna karşın, OECD ekonomilerinin büyük bir kısmında ve gelişmekte olan ülkelerde genel bir artış eğilimi gözlemlendi. Bu büyümenin temelinde hisse senedi yatırımlarındaki hareketlilik ve şirket içi kredilerdeki artış etkili oldu.
OECD ülkeleri özelinde ise doğrudan yabancı yatırımlar yılın ilk yarısında yüzde 67 oranında yükseldi. Bu süreçte ABD, yatırım girişlerinde başı çeken ülke oldu. OECD yetkilileri, yılın geri kalanına dair görünümün belirsizliğini koruduğunu vurguladı. Jeopolitik gerilimler, enerji maliyetlerindeki baskılar ve değişen ticaret politikalarının, önümüzdeki dönemde yatırım akışlarını etkileyebilecek temel risk faktörleri olduğu belirtildi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Küresel doğrudan yabancı yatırımlar yılın ilk yarısında arttı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi, Türk Yüzyılı temasıyla Ankara'da başladı. Liderler, iş birliğini güçlendirmek ve ortak geleceği inşa etmek amacıyla bir araya geldi.