Neler yeni

Küresel genç işsizlik oranı yükseliyor, orta vasıflı mesleklerde gençlere iş azalıyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
7a836e6249c380935f03bd9776c3d86f27b756f8f664a417223c3fff962d9824.webp

ILO raporu, 2023-2025 yılları arasında genç işsizliğinin %12,4'e çıktığını ve orta vasıflı işlerde genç istihdamının azaldığını gösteriyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan 2026 raporunda, genç işsizliğinin küresel ölçekte artış gösterdiği ortaya kondu. 2023 yılında %12,3 olan genç işsizlik oranı, iki yıl içinde %12,4'e yükselerek 67 milyon genç işsizle eşleşti.

Raporda, eğitim, istihdam veya mesleki eğitimde yer almayan (NEET) gençlerin oranının %19,7'den %20'ye çıktığı ve bu grubun sayısının 9 milyon artarak 257 milyona ulaştığı vurgulandı. NEET gençlerin büyük bir kısmının kadın olduğu, 2025'te bu grubun %66,7'sinin kadınlardan oluştuğu kaydedildi.

Coğrafi dağılıma bakıldığında, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da genç işsizlik oranlarındaki artış en yüksek seviyelere ulaştı. Öte yandan, Latin Amerika ve Karayipler tek düşüş gösteren bölge olarak öne çıktı.

İstihdamda, düşük ve alt-orta gelirli ülkelerde genç işçilerin %90'ı kayıt dışı istihdamda yer alıyor. Orta vasıflı mesleklerde çalışan gençlerin %6,1'i yapay zekanın en çok etkilediği işlerde bulunuyor. Yapay zekaya maruz kalan işlerin %10'u ortadan kalkarsa, yüksek gelirli ülkelerde 5,6 milyon genç işsiz kalabilir.

Rapor, genç istihdamını artırmak için kaliteli eğitim, çıraklık programları ve yaşam boyu öğrenme gibi önlemlerin önemine işaret ediyor.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?