Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Brent petrolün varil fiyatı, Orta Doğu'daki gerilimler ve OPEC+ ülkelerinin üretim kararlarıyla 97,82 dolara çıktı. Bölgedeki askeri hareketlilik arz güvenliği endişelerini canlı tutuyor.
Küresel enerji piyasalarında Brent petrolün varil fiyatı, jeopolitik risklerin artması ve üretici ülkelerin arz politikalarıyla yükseliş eğilimini sürdürüyor. Cuma gününü 96,28 dolardan kapatan Brent petrol, bugün yüzde 1,6 oranında değer kazanarak 97,82 dolara ulaştı. Aynı dönemde Batı Teksas türü ham petrol ise 92,80 dolardan işlem gördü.
Fiyatlardaki yükselişte, ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmanması ve bölgedeki askeri hareketlilik belirleyici rol oynuyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Erbil kentinde ABD'ye ait bir gözetleme balonunun kamikaze İHA ile vurulduğunu duyurdu. Ayrıca İran, ABD'ye ait bir uçak gemisi ve muhribin balistik füzelerle hedef alındığını iddia etti. Bu gelişmeler, dünyanın en önemli petrol sevkiyat noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı'na yönelik arz güvenliği endişelerini artırıyor.
Fiyatları destekleyen bir diğer önemli faktör ise OPEC+ grubunun üretim stratejisi oldu. Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman'ın dahil olduğu 7 ülke, ekim ayında ilave üretim artışına gitmeme kararı aldı. Bu ülkelerin toplam günlük üretim hedefi yaklaşık 31 milyon varil seviyesinde sabitlendi. Arzın artmayacağına dair beklentiler, piyasadaki yukarı yönlü baskıyı güçlendiriyor.
Öte yandan, İran ile Umman arasında Hürmüz Boğazı'nda yeni bir koridor oluşturulmasına yönelik anlaşma hazırlıkları sürüyor. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, boğazın giriş ve çıkışının İran kontrolünde olacağı yeni bir alan ilan edileceğini belirtti. Bu gelişmenin, bölgedeki sevkiyat endişelerini kısmen hafifletmesi bekleniyor. Uzmanlar, Brent petrolde 98,78 doların direnç, 96,07 doların ise destek seviyesi olarak takip edileceğini ifade ediyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Brent petrolün varili 97,82 dolardan işlem görüyor
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.