Neler yeni

MEB-AGS sonuçlarında güncelleme kararı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
f1db3f0865aea2c7e333743e9039df6dff1ba9aa060d0fde747c007c355df838.webp

ÖSYM, öğretmen adaylarının itirazları üzerine 2026 MEB-AGS sonuçlarını yeniden değerlendirmeye aldı. Yeni sistemle öğretmenlik mesleğine giriş süreci Milli Eğitim Akademisi üzerinden yürütülüyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 26 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen 2026 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) sonuçlarını 26 Ağustos günü erişime açtı. Ancak sonuçların açıklanmasının hemen ardından çok sayıda öğretmen adayı, sosyal medya platformları üzerinden hesaplama hatası yapıldığına dair iddialarını dile getirdi. Gelen tepkiler üzerine harekete geçen ÖSYM, sonuçların güncellenerek yeniden açıklanacağını duyurdu.

MEB-AGS, öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi'ne kabul edilme sürecinde kullanılan temel bir sınav haline geldi. 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile hayata geçirilen bu modelde, adayların önce sınavda başarılı olmaları, ardından Akademide dört dönem süren teorik ve uygulamalı hazırlık eğitimini tamamlamaları gerekiyor. Eğitim sonunda başarılı olan adaylar sözleşmeli öğretmen olarak atanıyor.

Sınav içeriği; sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitim bilimleri ve mevzuat gibi alanlardan oluşuyor. Puan hesaplamasında ise öğretmenlik branşına göre farklı yöntemler izleniyor. ÖABT düzenlenen alanlarda AGS ve ÖABT puanları yüzde 50'şer ağırlıkla birleştirilirken, yabancı dil branşlarında ise YDS puanları dikkate alınıyor.

Yeni sistem, eğitim sendikaları tarafından çeşitli açılardan eleştiriliyor. Eğitim Sen, üniversitelerin pedagojik formasyon yetkisinin Akademiye devredilmesini ve adayların mezuniyet sonrası uzun süreli bir eleme sürecine tabi tutulmasını eleştiriyor. Türk Eğitim-Sen ise öğretmenlerin zaten eğitim fakültelerinde yetiştirildiğini belirterek, Akademinin daha kısa süreli bir adaylık eğitimi vermesi gerektiğini savunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ise bu modeli, üniversitelerdeki uygulama eğitiminin yetersizliklerini gidermek ve öğretmen adaylarını mesleğe daha donanımlı hazırlamak amacıyla bir zorunluluk olarak görüyor. 2024-2025 verilerine göre Türkiye genelinde 1 milyonu aşkın öğretmen görev yaparken, yeni sistemle birlikte sözleşmeli öğretmen istihdamı da artış gösteriyor. Adaylar, sonuçların güncellenmesinin ardından Akademiye başvuru takvimini ve branş kontenjanlarını beklemeye başladı.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

2026 MEB-AGS sonuçları açıklandı: Öğretmen alımında KPSS yerine gelen sistem nasıl işliyor?

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?