Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılına dair okul güvenliği, sınav düzenlemeleri ve toplumsal bütünleşme etkinliklerini içeren kapsamlı bir genelge yayımladı. Yeni dönemde veli görüşmeleri randevu sistemine bağlanırken, okul içi deneme sınavları yasaklandı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim öğretim yılına yönelik hazırladığı genelge ile okullardaki işleyişe dair yeni kuralları duyurdu. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla 81 ile gönderilen genelge, eğitim süreçlerinden okul güvenliğine kadar geniş bir yelpazede düzenlemeler içeriyor.
Genelgede, TBMM'de kabul edilen Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'a atıfta bulunularak, okullarda milli birlik, beraberlik ve kardeşlik hukuku temalı etkinliklerin düzenlenmesi hedefleniyor. Bu çalışmaların, bakanlık tarafından hazırlanacak uygulama kılavuzları doğrultusunda yürütüleceği belirtiliyor.
Yeni dönemde akademik gelişimi desteklemek amacıyla, öğrencileri sıralayan veya yarıştıran deneme sınavları, tarama testleri ve özel yayınevlerine ait sınavların okullarda uygulanması yasaklandı. Bakanlık, bu karara gerekçe olarak öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerini korumayı ve velilere ek mali yük getirilmemesini gösterdi.
Okul güvenliği konusunda ise daha sıkı tedbirler alındı. Velilerin öğretmenlerle görüşmeleri artık yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden yapılabilecek; randevusuz ziyaretlere ve öğrenci yakını olmayan kişilerin okula girişine izin verilmeyecek. Ayrıca, sınıf içinde cep telefonu bulundurmama kuralı bu yıl da geçerliliğini koruyacak.
Eğitim çalışanlarının mesleki vakara ve kamu hizmetinin ciddiyetine uygun giyinmesi gerektiği vurgulanarak, önlük kullanımının zorunlu olduğu hatırlatıldı. Dijitalleşme konusunda ise öğrencilerin siber güvenlik ve dijital etik konularında farkındalıklarını artıracak içeriklerin derslerde kullanılması öngörülüyor. Ödev ve bilgilendirmelerde ise yalnızca bakanlığın onayladığı dijital platformların kullanılması istendi.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
MEB genelgesi: 'Terörsüz Türkiye' süreci okullarda nasıl anlatılacak?