Neler yeni

Medya Sektöründe Denetim Eşitsizliği Tartışması

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
96772ec475ad981779fc8e8ef3a3e2695ad7ec7f13843167d13c912fdd43d4e7.webp

Geleneksel televizyon kanalları ile küresel dijital platformlar arasındaki denetim farkı, sektörde haksız rekabet tartışmalarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, yerli yayıncıların korunması için adil bir düzenleme çağrısında bulunuyor.

Türkiye'de geleneksel televizyon yayıncılığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından belirlenen katı kurallar, reklam kısıtlamaları ve lisans bedelleri gibi ağır sorumluluklarla faaliyetlerini sürdürüyor. Buna karşın, YouTube gibi küresel dijital platformların farklı bir düzenleyici çerçeveye tabi olması, sektörde rekabet koşullarının eşitliği konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor.

Yerli medya kuruluşları; istihdam sağlama, stüdyo yatırımları yapma ve vergi ödeme gibi yükümlülüklerini yerine getirirken, dijital devlerin daha esnek bir yapıda hareket etmesi eleştiriliyor. Özellikle kamu spotu yayınlama zorunluluğu ve editoryal denetim süreçleri, televizyon kanallarını dijital platformlardan ayıran temel unsurlar olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, televizyonun editoryal süzgeçten geçen yapısıyla bilgi kirliliğine karşı bir 'güvenli liman' olduğunu vurguluyor.

SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital platformların Türkiye'den elde ettikleri kazançları vergilendirme konusundaki eşitsizliğe dikkat çekerek, yerli yayıncıların ayakta kalabilmesi için acil düzenleme yapılması gerektiğini ifade ediyor. Eraslan, dijital platformlarla geleneksel medya arasında kurallar bakımından bir denge kurulmasının şart olduğunu belirtiyor.

Dünya genelinde de benzer bir eğilim gözlemleniyor. İngiltere, Ofcom aracılığıyla teknoloji şirketlerine ağır sorumluluklar getirirken, Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası ile platformları sıkı denetime tabi tutuyor. Avustralya ve Almanya gibi ülkeler de çocukların korunması ve yasa dışı içeriklerin engellenmesi amacıyla dijital devlere karşı daha sert önlemler alıyor. Sektör temsilcileri, Türkiye'nin de bu küresel örnekleri dikkate alarak, yerli yayıncıları koruyan ve haksız rekabeti ortadan kaldıran somut adımlar atmasını bekliyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Lisansı ve RTÜK payını ödeyen televizyon, cezayı yiyen yine televizyon! Milli medyaya pranga dijital platformlara sınırsız özgürlük

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?