Neler yeni

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi sonrası enflasyon değerlendirmesi

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
33,247
Tepkime puanı
0
Puanları
0
4afa775d0a631cb002f5cf4e35cfa67cfa6c151d5cf33beca84099167bb38afc.webp


Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 36'ya düşürmesinin ardından ekim ayı enflasyon görünümüne dair riskleri açıkladı. Banka, gıda ve enerji fiyatlarındaki hareketliliğe rağmen enflasyondaki ana eğilimin gerilemeye devam ettiğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 22 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından aldığı kararların gerekçelerini kamuoyuyla paylaştı. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37 seviyesinden yüzde 36'ya çekerek sıkı para politikası duruşunu koruma mesajı verdi. Ayrıca gecelik borç verme faiz oranı yüzde 39'a, borçlanma faiz oranı ise yüzde 34,5'e düşürüldü.

TCMB tarafından yapılan değerlendirmede, ekim ayına ilişkin öncü verilerin taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle gıda enflasyonunda yükselişe işaret ettiği belirtildi. Küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların ise akaryakıt ve ısınma maliyetleri üzerinden yurt içi fiyatları yukarı çektiği ifade edildi. Banka, bu unsurların tüketici fiyatlarında aylık bazda bir artış yaratabileceğini ancak manşet enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkinin sınırlı kalacağını öngörüyor.

Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 29,73 seviyesine gerilerken, hizmet enflasyonu yüzde 38 civarında seyretmeye devam etti. Merkez Bankası, hizmet sektöründeki fiyatlama davranışlarının enflasyonda katılığa yol açtığını ve bu durumun dezenflasyon süreci için risk oluşturduğunu belirtti. Öte yandan, Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre 2027 yılı sonu enflasyon beklentisi 0,6 puanlık artışla yüzde 23,3 seviyesine yükseldi.

Banka, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün üçüncü çeyrekte de sürdüğünü teyit etti. Eğitim ücretlerindeki mekanik etkilerin de yardımıyla enflasyonun ana eğilimi yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 2,2 seviyesinden üçüncü çeyrekte yüzde 1,8'e indi. TCMB, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı duruşun korunacağını ve enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma yaşanması halinde para politikasının yeniden sıkılaştırılabileceğini vurguladı.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

9 ay sonra faiz yüzde 36'ya inmişti! Merkez Bankası kararın gerekçesini açıkladı

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
 

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

  • Güncel Gündem & Haberler

  • Teknoloji & Yapay Zeka

  • Bilim, Kültür & Tarih

  • Eğlence, Magazin & Yaşam


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet →
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
⭐
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst