- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 30,667
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, İsrail polisinin korumasındaki 1317 kişinin Mescid-i Aksa'ya girdiğini duyurdu. Sukot Bayramı süresince devam eden baskınlarda bölgedeki statükonun ihlal edildiği bildirildi.
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, sabah saatlerinde 1317 İsrailli, İsrail polisinin yoğun güvenlik önlemleri ve koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Yetkililer, bölgeye giren grupların Mescid-i Aksa'nın tarihi statüsünü hiçe sayarak dini ritüeller gerçekleştirdiğini, dans edip şarkı söylediğini belirtti.
Baskınların Sukot Bayramı bahanesiyle organize edildiği ifade edilirken, 27 Eylül tarihinden bu yana binlerce kişinin benzer şekilde kutsal alana girdiği kaydedildi. Yahudi bayramları takvimi kapsamında 12 Eylül'de başlayan süreç, Yom Kippur ve Sukot Bayramı ile devam etti. Önümüzdeki günlerde ise Simhat Tora Bayramı ile bu hareketliliğin sürmesi bekleniyor.
Bölgedeki gerginlik, İsrail polisinin koruması altındaki grupların Mescid-i Aksa içerisindeki faaliyetleri nedeniyle tırmanmaya devam ediyor. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, yaşanan bu ihlallerin bölgedeki hassas dengeyi bozduğunu vurguluyor. İsrail makamlarından ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Mescid-i Aksa çevresinde güvenlik önlemleri üst seviyede tutulurken, bölgedeki dini ve tarihi statükonun korunması çağrıları uluslararası kamuoyunda da karşılık buluyor.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Hürmüz Boğazı'nda bir LNG tankerinin saldırıya uğradığı bildirildi. Yetkililer olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlattı.
Fransa'nın güneyindeki bazı bölgelerde şiddetli yağışlar nedeniyle alarm seviyesi kırmızıya yükseltildi. Olumsuz hava koşulları ulaşımı da olumsuz etkiledi.