Microsoft, Nvidia bağımlılığını azaltmak amacıyla yeni Maia 300 işlemcisini tanıtma hazırlığında. Şirket, TSMC ile iş birliği yaparak üretim kapasitesini milyonlarca adede çıkarmayı hedefliyor.
Yazılım dünyasının öncü ismi Microsoft, yapay zeka kapasitesini artırmak için geliştirdiği Maia 300 işlemcisini eylül ayı veya sonbahar döneminde piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirket, daha önce Kasım 2023'te ilk Maia modelini tanıtmış olsa da, donanım geliştirme yarışında Google ve Amazon gibi rakiplerinin gerisinde kalmıştı. Yeni stratejiyle birlikte yönetim, özellikle Nvidia'ya olan bağımlılığı minimize etmeyi öncelik haline getirdi.
Yeni nesil çiplerin imalatı için TSMC ile görüşmelerini sürdüren teknoloji devi, 2027 yılına kadar 300 bin adedin üzerinde üretim yapmayı planlıyor. Uzun vadeli vizyonda ise kapasitenin 1 milyon ünitenin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Microsoft, Anthropic gibi önemli iş ortaklarını da bu yeni işlemci altyapısına yönlendirmeyi amaçlıyor. Ancak bileşen tedariki ve kapasite anlaşmaları bu sürecin hızını etkileyebilir.
Ocak ayında tanıtılan ve TSMC'nin 3 nanometre teknolojisiyle üretilen Maia 200, yüksek SRAM kapasitesiyle çoklu kullanıcı taleplerini hızlandırma özelliği sunmuştu. Öte yandan rakipler de atılımlarını sürdürüyor; Google, Tensor yongaları üzerinden ticari kazanç sağlamaya başlarken, Amazon tarafında Trainium işlemcilerin kullanım oranı yükseliyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Van Gölü kıyısında ölü bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümündeki şüpheler sürüyor. Savcılık, ailenin iddiaları üzerine rektör ve yeğeninden DNA örnekleri aldı.
Senatör Bernie Sanders, güvenlik riskleri nedeniyle büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka geliştirme süreçlerini askıya almasını istedi. Sektör çalışanları da hükümetten hız sınırlayıcı uluslararası önlemler bekliyor.