Motorin üzerindeki özel tüketim vergisi ağustos ayı sonuna kadar sıfırlandı. Eylül ayından itibaren yıl sonuna kadar kademeli bir artış planı devreye girecek.
Enflasyonla mücadele stratejileri çerçevesinde akaryakıt piyasasını yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorin üzerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) yapısında değişikliğe gidildi ve yakıt türü eşel mobil sisteminin kapsamından çıkarıldı.
Yapılan düzenlemeye göre, ağustos ayının kalan günlerinde motorin üzerinden alınan ÖTV tutarı sıfır olarak uygulanacak. Eylül ayından itibaren ise yıl sonuna kadar her ay 3'er liralık artışlar yapılacak. Bu takvime göre eylül ayında 3 lira, ekim ayında 6 lira, kasım ayında 9 lira ve aralık ayında 12 lira ÖTV tahsil edilecek. 1 Ocak 2027 tarihinden itibaren ise motorin üzerindeki ÖTV tutarı 13,9006 lira seviyesine yükseltilerek eşel mobil uygulaması öncesindeki döneme geri dönülecek.
Bu kararın temel amacının, motorin kullanan sektörlerin üzerindeki vergi yükünü hafifleterek üretimden ulaşıma kadar geniş bir yelpazede maliyetleri düşürmek olduğu belirtiliyor. Akaryakıt fiyatlarına doğrudan yansıması beklenen bu adım, ekonomik istikrarı desteklemek adına atılan önemli bir hamle olarak değerlendiriliyor. Güncel verilere göre İstanbul Avrupa Yakası'nda motorin litre fiyatı 80,07 TL, Anadolu Yakası'nda 79,93 TL, Ankara'da 81,19 TL ve İzmir'de 81,46 TL seviyesinde seyrediyor.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
MOTORİNDE ÖTV SIFIRLANDI MI? Motorin Fiyatları Düşecek Mi? Motorin ÖTV İndirimini Fiyatlarına Etkisi Ne Oldu? İşte Güncel Benzin, Motorin (Mazot) LPG Akaryakıt Fiyatları
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılının ilk altı ayında 2,9 milyon çiftçiye 106 milyar lirayı aşkın tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdi. Desteklerin büyük bölümü bitkisel ve hayvansal üretim alanlarına yönlendirildi.