ANKARA – Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Hava Kuvvetleri'nin modernizasyon hedefleri doğrultusunda Eurofighter (EF) Typhoon savaş uçağı tedariki kapsamında önemli bir gelişmeyi duyurdu. Bakanlıktan yapılan resmi açıklamaya göre, Türk uçucu personelinin Eurofighter platformunda eğitim almak üzere 2026 yılı Ağustos ayında Birleşik Krallık'a gönderilmesi kararlaştırıldı. Personelin İngiltere'ye ulaşmasının ardından kısa süre içerisinde yoğun uçuş eğitimlerine başlaması planlanmaktadır.
Bu adım, Türkiye'nin hava savunma yeteneklerini güçlendirme ve hava kuvvetleri envanterini çeşitlendirme stratejisinin kritik bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Eurofighter Typhoon savaş uçakları, günümüzde birçok ülkenin hava kuvvetlerinde aktif olarak kullanılan, yüksek performanslı ve ileri teknolojiye sahip bir muharip uçak olarak öne çıkmaktadır. Türk pilotlarının Birleşik Krallık'ta alacağı bu eğitimlerin, uçağın operasyonel kabiliyetlerinin tam anlamıyla kazanılması ve envantere dahil edilmesi sürecinde kritik bir rol oynaması beklenmektedir. Eğitim programının, hem teorik bilgileri hem de pratik uçuş deneyimini kapsayacak şekilde kapsamlı bir yapıda olacağı belirtilmiştir.
Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Eurofighter tedarik programının, Türkiye'nin ulusal güvenlik ve savunma ihtiyaçları doğrultusunda azami hassasiyetle yürütüldüğünü ifade etmektedir. Türk uçucu personelin bu eğitimlerle birlikte Eurofighter platformunda uzmanlaşması, Türk Hava Kuvvetleri'nin muharebe gücüne ve operasyonel esnekliğine önemli katkılar sağlayacak, bölgesel ve uluslararası alanda Türkiye'nin caydırıcılık kapasitesini pekiştirecektir. Programın uygulama takvimi ve detayları, ilgili ulusal ve uluslararası kurumlar arasındaki iş birliği ve koordinasyon çerçevesinde ilerletilmektedir.