Neler yeni

MSB'den CAATSA yaptırımlarına tepki: Kısıtlamalar kaldırılmalı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
30,649
Tepkime puanı
0
Puanları
0
7512f58bf968f3501cfbba7689833a2e03ec60c5499430575b3b6ae97c100bd9.webp


Milli Savunma Bakanlığı, ABD'ye CAATSA yaptırımlarının müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu belirterek kaldırılması çağrısında bulundu. Bakanlık ayrıca F-35 süreci ve İngiltere'den tedarik edilecek C-130J uçaklarına ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), haftalık basın bilgilendirme toplantısında savunma sanayisine yönelik uygulanan kısıtlamalar ve devam eden tedarik süreçleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık, Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan CAATSA yaptırımlarının müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığını vurgulayarak, bu yaptırımların ve savunma sanayisine yönelik tüm kısıtlamaların bir an önce kaldırılmasını beklediklerini yineledi.

Türkiye için üretilmiş olan 6 adet F-35 savaş uçağının teslimatına ilişkin ABD makamlarıyla yürütülen temasların devam ettiği belirtildi. Bakanlık, sürecin karşılıklı menfaatler doğrultusunda olumlu sonuçlanması beklentisini dile getirdi. Öte yandan, Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekat ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla İngiltere'den tedarik edilen 12 adet C-130J uçağına ilişkin takvim de netleşti. Uçakların bakım ve modifikasyon süreçlerinin İngiltere'de üretici firma tarafından yürütüldüğü, Türk personel tarafından ise yakından takip edildiği ifade edildi. İlk iki uçağın Aralık 2026'da envantere girmesi hedeflenirken, ilgili tüm personelin eğitimlerinin aynı yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Bakanlık, Mekke Savunma İttifakı kapsamında Suudi Arabistan'a sağlanabilecek askeri katkılara dair soruları da yanıtladı. Bu tür bir iş birliğinin anayasal mevzuat ve TBMM'nin yetkilendirme süreçleri çerçevesinde gerçekleşeceği hatırlatıldı. Sağlanacak desteğin kapsamının ise Suudi Arabistan'ın talepleri, sahadaki harekat ihtiyaçları ve taraflar arasında yapılacak mutabakatlar sonucunda belirleneceği kaydedildi.

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

MSB: Beklentimiz CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasıdır

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

İstanbul'da 15 Ekim tarihinde ölçülen yağış miktarı, son 115 yılın en yüksek üçüncü değeri olarak kayıtlara geçti. Kandilli Rasathanesi verilerine göre bölgeye 129,6 milimetre yağış düştü.
 

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

  • Güncel Gündem & Haberler

  • Teknoloji & Yapay Zeka

  • Bilim, Kültür & Tarih

  • Eğlence, Magazin & Yaşam


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet →
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
⭐
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst