Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Muğla'da 2015 yılında başlatılan proje kapsamında dikilen sakız ağaçlarından ilk ürünler alınmaya başlandı. Çalışmalarla Türkiye'nin sakız ithalatını azaltmak ve bölgeyi önemli bir üretim merkezi haline getirmek hedefleniyor.
Muğla'da, 2015 yılında hayata geçirilen Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkilerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında kurulan sakız bahçelerinde beklenen hasat dönemi başladı. Uzun yıllar süren sabırlı bir bakım sürecinin ardından, morfolojik yapısı gereği yavaş büyüyen sakız ağaçları ilk mahsullerini verdi.
İl genelinde yaklaşık 100 dekar alana yayılan üretim sahalarında, dekar başına ortalama 50 adet sakız bitkisi bulunuyor. Üreticiler, ağaç başına 250 gram ile 1 kilogram arasında değişen miktarlarda ürün elde ederek 11 yıllık emeğin karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor. Kavaklıdere ve Yatağan ilçeleri dışında ilin genelinde yaygınlaştırılan bu çalışmalar, Türkiye'nin sakız ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor.
Gıda, gastronomi, kozmetik ve sanayi gibi pek çok farklı sektörde yoğun talep gören sakızın, Türkiye'de yeterli miktarda üretilememesi nedeniyle büyük bir kısmı ithalat yoluyla karşılanıyor. Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu projeyle dışa bağımlılığı azaltmayı ve Muğla'yı Türkiye'nin önde gelen sakız üretim merkezlerinden biri yapmayı amaçlıyor.
Üretimin bilimsel temellere oturtulması amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) iş birliğiyle kapsamlı bir envanter çalışması yürütülüyor. Farklı bölgelerden alınan numuneler üzerinde kalite analizleri yapılırken, elde edilen verilerin bir yol haritası oluşturulması için çalıştaylarda kullanılması planlanıyor. Ayrıca, tüm bu süreçlerin kitaplaştırılarak üreticilerin ve sektör temsilcilerinin hizmetine sunulması hedefleniyor. Muğla'daki bu girişim, yerel tarımsal çeşitliliği artırırken aynı zamanda ülke ekonomisine de katma değer sağlamayı hedefliyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Muğla'da sakız ağaçlarından 11 yıl sonra ilk mahsul alındı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.