Neler yeni

❌ Müşteriden Ödeme Alamama Krizleri ve Freelance Sözleşme Yapımı

Sosyal_Eğitim

Moderator
Moderator
Kategori Mod.
Editör
Üretici
egitim.png

📜 Emeğinizi Korumak ve Kötü Niyetli Profilleri En Başta Engellemek

Freelance hayatın en büyük kabuslarından biri, haftalarca uğraşıp teslim ettiğiniz projenin ardından müşterinin aniden ortadan kaybolması veya 'beğenmedim' diyerek ödemenin üzerine yatmasıdır. Aracı platformların (Upwork/Fiverr) dışındaki bağımsız işlerde sözleşmesiz çalışmak intihardır.

📌 Kendinizi Sağlama Alma Yöntemleri

Kutsal %50 Peşinat Kuralı: İşin büyüklüğü ne olursa olsun, bilgisayarın başına geçip ilk kodu yazmadan veya tasarımı yapmadan önce bütçenin en az %50'sini peşinat (Milestone) olarak hesabınıza alın. Peşinat vermeyen müşteriyle asla yola çıkmayın.
Scope of Work (İş Kapsamı) Sözleşmesi: E-posta veya basit bir PDF sözleşmeyle yapılacak işin sınırlarını net çizin: 'Bu bütçeye sadece 2 revizyon dahildir, 3. revizyon ekstra ücrete tabidir.' Aksi takdirde müşteri sizden sonsuz istekte bulunur.
Filigranlı (Watermark) Teslimat: Ödemenin kalan yarısını almadan önce tasarımları yüksek çözünürlükte göndermeyin; üzerine devasa filigranlar basın. Yazılımdaysa kodu kendi yerel sunucunuzda (localhost) test ettirip parayı aldıktan sonra ana sunucuya taşıyın.

💭 Naçizane Yaklaşımım ve Önerilerim

Müşteriyle olan tüm iletişimlerinizi WhatsApp gibi silinebilir yerler yerine kurumsal e-posta üzerinden yazılı ve kanıtlanabilir olarak yürütün. Sözleşme yapmak sizi sadece paranızı korumakla kalmaz; müşterinin gözünde ne kadar profesyonel bir uzman olduğunuz algısını da pekiştirir.

❓ Gelin Tartışalım!

Değerli Sosyal Forum sakinleri; freelance işlerinizde hiç emeğinizin çalındığı veya paranızı alamadığınız bir dolandırılma hikayesi yaşadınız mı?

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?