İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD yönetimi ile koalisyon ortakları arasındaki beklentileri dengelemeye çalışıyor. Başbakanın temel hedefi, yaklaşan seçimlere kadar zaman kazanmak olarak öne çıkıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki durumla ilgili olarak iki farklı baskı odağı arasında kalmış durumda. Bir yanda ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgenin yeniden inşası için somut hamleler yapılması yönündeki talepleri, diğer yanda ise hükümetindeki aşırı sağcı kanadın tavizsiz tutum sergileme baskısı bulunuyor.
Kabine içerisinde yer alan Bezalel Smotrich, Itamar Ben-Gvir ve Orit Strock gibi isimler, Netanyahu'nun herhangi bir geri adım atmaması için yoğun bir baskı yürütüyor. Bu durum, Başbakan'ın hem uluslararası ilişkilerini yönetmesini hem de kendi hükümet içi dengelerini korumasını zorlaştırıyor. Haaretz gazetesinin analizine göre, Netanyahu'nun Gazze planına yönelik tutumundaki değişimler, bu karşıt beklentileri yönetme çabasının bir sonucu olarak görülüyor.
Netanyahu'nun öncelikli hedefinin, 27 Ekim tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan seçimlere kadar süreci mümkün olduğunca yaymak olduğu ifade ediliyor. Mevcut anket sonuçları, Netanyahu'nun liderlik ettiği Likud partisinin yalnızca bir sandalye farkla birinci sırada olduğunu gösteriyor. Bu dar fark, Başbakan'ın seçim öncesi konumunu güçlendirme isteğini artırıyor.
Askeri açıdan ise Netanyahu, Hamas'ın tamamen silahsızlandırılması şartını ön plana çıkarıyor. İsrail birliklerinin Gazze'den çekilmesi için bu ön koşulun gerçekleşmesi gerektiğini savunan Başbakan, aynı zamanda ABD ile yürütülen diplomatik görüşmelerin devam ettiğini belirtiyor. Netanyahu, koalisyon ortaklarını kaybetmeden uluslararası baskıyı hafifletmeye çalışarak siyasi geleceğini güvence altına almayı amaçlıyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Google'ın Gemini 3.5 Pro ve 3.6 Flash modelleri beklentileri karşılamakta zorlanırken, şirket odağını Gemini 4'e çevirdi. Yeni nesil model için iddialı bir ön eğitim süreci başlatıldı.