Neler yeni

Niğde'de beyaz altın bereketi: Kaynarca lahanasında hasat dönemi

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
24,539
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
8bd006a73e9819bc9ff4b01fc6ecbc25557e31b569de73b9bc8e6c422f80d018.webp


Niğde'nin Bor ilçesinde üreticiler, yaklaşık 100 yıllık ata tohumuyla yetiştirdikleri beyaz lahanaların hasadına başladı. Kalitesi ve uzun raf ömrüyle dikkat çeken ürünler, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünde, bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan beyaz lahana hasadı büyük bir hareketlilikle başladı. Yaklaşık 25 bin dekar alanda gerçekleştirilen üretim, yıllık 300 bin tona ulaşan rekoltesiyle dikkat çekiyor. Ağustos ayının ikinci yarısında başlayan hasat çalışmalarının yıl sonuna kadar sürmesi planlanıyor.

Kaynarca lahanasını diğer bölgelerde yetiştirilen ürünlerden ayıran en temel özellik, yaklaşık 100 yıldır özenle korunan ata tohumlarıdır. Üreticiler, dışarıya bağımlı kalmadan kendi tohumlarını kullanarak bölgenin iklim ve rüzgar avantajıyla ince yapraklı, dayanıklı lahanalar elde ediyor. Köy muhtarı ve üretici Vedat Altınöz, ürünlerinin lezzet ve aroma bakımından Türkiye'de bir numara olduğunu belirterek, lahanaya adeta bir çocuk gibi özen gösterdiklerini ifade ediyor.

Ürünün dayanıklılığı ve en az 20 günlük raf ömrü, lojistik süreçleri kolaylaştırarak Türkiye'nin dört bir yanına sevkiyat yapılabilmesine olanak tanıyor. Kaliteyi yerinde görmek isteyen tüccarlar, tarlaya gelerek doğrudan üreticiden alım yapıyor. Adana'dan gelen tüccar Sinan Olgun, bölgedeki ürün kalitesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kaynarca lahanasının piyasada yoğun talep gördüğünü vurguluyor.

Hasat edilen lahanalar, büyüklüklerine ve yaprak kalitelerine göre tarlada tane hesabı üzerinden 40 ile 60 TL arasında fiyatlarla alıcı buluyor. Hava sıcaklıklarının verim ve fiyatlar üzerinde etkili olduğu bu sezonda, üreticiler elde ettikleri üründen oldukça umutlu. Niğde genelinde geniş bir alana yayılan bu tarımsal faaliyet, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de bölgenin tarımsal marka değerini korumaya devam ediyor.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tüccarlar tarlaya akın etti: 300 bin tonluk 'beyaz altın' bereketi! Tanesi 60 TL...

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
 

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

  • Güncel Gündem & Haberler

  • Teknoloji & Yapay Zeka

  • Bilim, Kültür & Tarih

  • Eğlence, Magazin & Yaşam


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst