Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Norveç, akıllı gözlüklerin yarattığı mahremiyet riskleri nedeniyle yeni ve katı kurallar getirmeye hazırlanıyor. Yetkililer, cihazların izinsiz veri toplama ve sürekli gözetim potansiyelinden endişe duyuyor.
Son dönemde yapay zekâ ve kamera teknolojileriyle donatılmış giyilebilir cihazların yaygınlaşması, dünya genelinde ciddi gizlilik tartışmalarını beraberinde getirdi. Özellikle Meta tarafından üretilen akıllı gözlükler, sunduğu kolaylıklara rağmen mahremiyet ihlali gerekçesiyle birçok ülkenin merceği altına girdi. İngiltere ve Almanya'nın ardından Norveç de bu cihazların kullanımı konusunda daha sert bir tutum sergileyeceğini duyurdu.
Norveç Dijitalleşme ve Kamu Yönetimi Bakanı Karianne Tung, yeni teknolojilerin bireysel veri koruma standartlarını zorladığını ifade ederek, akıllı gözlüklerin kamusal alandaki kullanımına yönelik daha sıkı düzenlemeler getireceklerini açıkladı. Bakanlık, özellikle yüz tanıma teknolojilerinin rıza dışı kullanımını engellemek için yasal kısıtlamalar üzerinde çalışıyor.
Norveçli yetkililerin en büyük endişelerinden biri, cihazlarda bulunan uyarı mekanizmalarının yetersizliği. Meta'nın güvenlik önlemi olarak sunduğu küçük LED ışıkların, gün ışığında veya belirli mesafelerden fark edilmesinin imkansız olduğu belirtiliyor. Bu durum, vatandaşların rızaları dışında gizlice kaydedilmesine olanak tanıdığı için ciddi bir güvenlik açığı olarak değerlendiriliyor.
Akıllı gözlüklerin sadece görüntü kaydetmekle kalmayıp, yapay zekâ aracılığıyla çevredeki insanların biyometrik haritalarını çıkarabilmesi, Norveç'in katı mahremiyet yasalarıyla doğrudan çatışıyor. Yetkililer, bu teknolojinin sokaklarda, kafelerde veya toplu taşıma araçlarında sürekli bir gözetim hissi yaratarak toplumsal huzuru bozabileceği konusunda uyarıyor.
Ayrıca, cihazların kaydettiği verilerin yapay zekâ eğitimi amacıyla farklı ülkelerdeki sunuculara aktarılma ihtimali, Norveç için ulusal güvenlik riski oluşturuyor. Uzmanlar, bu tür cihazların "lüks gözetim teknolojileri" haline geldiğini belirterek, bireylerin dijital dünyadaki mahremiyet haklarının korunması için daha şeffaf ve denetlenebilir bir altyapı gerektiğini vurguluyor. Norveç'in atacağı bu adımların, Avrupa genelindeki benzer düzenlemelere de öncülük etmesi bekleniyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.