Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Türkiye'nin eğitim sistemindeki uzun vadeli gelişimi ve dezavantajlı öğrencilere sağlanan başarıyı övgüyle karşıladı. Cormann, gelecek dönem PISA sonuçlarının Türkiye'nin eğitimdeki istikrarını daha net ortaya koyacağını belirtti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Mathias Cormann, Türkiye'nin eğitim alanındaki performansına dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 2003 yılından bu yana PISA sınavlarında sergilediği gelişimi değerlendiren Cormann, ülkenin uzun vadeli eğitim stratejisinin umut verici bir tablo çizdiğini ifade etti.
Cormann, Türkiye'nin özellikle dezavantajlı geçmişe sahip öğrencilerin akademik başarılarını destekleme konusunda dünya genelinde başarılı örneklerden biri olduğunu vurguladı. PISA 2022 verilerine göre, Türkiye'deki dezavantajlı öğrencilerin yüzde 12'si matematikte akademik direnç göstererek yüzde 10 olan OECD ortalamasını geride bıraktı. Bu durum, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması adına önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.
Eğitim sistemlerinin pandemi sonrası toparlanma sürecine değinen OECD yetkilisi, sadece eski seviyelere dönmenin yeterli olmadığını, daha güvenli ve iyi yönetilen sınıfların oluşturulması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin matematik ve fen bilimlerinde elde ettiği puanların tarihsel olarak en yüksek seviyelerde olduğunu hatırlatan Cormann, PISA 2025 sonuçlarının Türkiye'nin bu ivmeyi koruyup korumadığını anlamak için kritik bir eşik olacağını ifade etti.
Eğitim dünyasındaki küresel eğilimlere de değinen Cormann, yapay zekanın öğrenme süreçleri üzerindeki etkisine dikkat çekti. Öğrencilerin temel becerilerini geliştirmesinin öncelikli olduğunu belirten yetkili, PISA 2025'in öğrencilerin yapay zeka kullanımına dair yeni veriler sunacağını açıkladı. Ayrıca, 2029 yılındaki değerlendirmelerde medya ve yapay zeka okuryazarlığının temel bir ölçüt haline geleceği bilgisi paylaşıldı.
Cormann, eğitimde başarının anahtarının yüksek performans ile adil fırsatları birleştirmekten geçtiğini belirterek, Türkiye'nin bu yöndeki çabalarının sürmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
OECD'den Türkiye'nin PISA performansına övgü: Uzun vadeli istikameti umut vaat ediyor