Neler yeni

Okulların afet güvenliği için üniversitelerle stratejik iş birliği

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
63a0a47722fab0153d19a0e3871413cf3a300a5fef18695f17fa2c63d46f52b4.webp

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yapılarının deprem ve afetlere karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla 15 üniversite ile kapsamlı bir protokol imzaladı. Proje kapsamında binaların yapısal analizleri yapılarak riskli yapılar için güçlendirme veya yıkım kararları bilimsel verilerle alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ülke genelindeki eğitim kurumlarının afetlere karşı direncini artırmak amacıyla 15 üniversite ile stratejik bir iş birliği protokolü imzaladı. Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen törenle hayata geçirilen bu çalışma, eğitim yapılarının yapısal güvenliğinin bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesini hedefliyor.

Protokol, Bakanlığın sahip olduğu saha tecrübesi ve veri birikimini, üniversitelerin akademik uzmanlığıyla birleştirmeyi amaçlıyor. 81 ili kapsayacak şekilde planlanan iş birliği çerçevesinde, eğitim binalarının performans analizleri, zemin incelemeleri ve hasar tespit çalışmaları yürütülecek. Bu süreçte elde edilen teknik veriler, Bakanlığın afet yönetimi stratejilerine ve karar destek mekanizmalarına temel oluşturacak.

İş birliği kapsamında sadece yapısal analizler değil; enerji verimliliği, yangın güvenliği ve erişilebilirlik gibi alanlarda da teknik danışmanlık sağlanacak. Ayrıca binaların bakım, onarım ve güçlendirme ihtiyaçları belirlenerek, eğitim yapılarının modern standartlara uygun hale getirilmesi planlanıyor. Üniversitelerin akademik kadroları, yıkım veya güçlendirme gibi kritik kararların objektif kriterlere dayanmasına katkı sunacak.

Daha önce Pamukkale, Fırat ve Karadeniz Teknik üniversiteleri ile yürütülen pilot uygulamalarda, yaklaşık 900 bina yerinde incelendi. Yapılan detaylı teknik değerlendirmeler sonucunda, riskli olduğu tespit edilen 396 bina için yıkım kararı alınırken, diğer yapılar için güçlendirme ve proje hazırlık süreçleri başlatıldı. Yeni dönemde Akdeniz, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Gazi ve Erzurum Teknik gibi 15 üniversitenin katılımıyla bu çalışmaların tüm Türkiye'ye yayılması hedefleniyor.

2 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

MEB ile 15 üniversite arasında eğitim yapılarının afet güvenliği için işbirliği protokolü imzalandı

MEB ile 15 üniversiteden eğitim yapılarının afet güvenliği için iş birliği

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?