Karadeniz'deki doğal gaz üretimini artıracak Osman Gazi yüzer üretim platformunda hazırlıklar tamamlanıyor. Platformun devreye girmesiyle 8 milyon hanenin ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanması hedefleniyor.
Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefleri doğrultusunda Karadeniz'de yürütülen doğal gaz çalışmalarında önemli bir aşama daha geride bırakıldı. Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimi iki katına çıkarması planlanan Osman Gazi yüzer üretim platformunun hazırlıklarında sona yaklaşıldı. Filyos Limanı'nda devam eden entegrasyon süreçleri kapsamında, tesisin en kritik parçalarından biri olan alev kulesi başarıyla yerine yerleştirildi.
Platformun güvenli operasyonu için hayati önem taşıyan 96 metre yüksekliğindeki alev kulesinin montajı, dev vinçlerin kullanıldığı hassas bir operasyonla gerçekleştirildi. 260 ton ağırlığındaki bu yapı, acil durumlarda hidrokarbon gazlarının güvenli bir şekilde tahliye edilmesini ve tesis basıncının kontrol altında tutulmasını sağlayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, platformun kritik görevine başlamak için gün saydığını belirtti.
Bakan Bayraktar, platformun Eylül ayı sonunda görev yerine uğurlanacağını ve yılın son çeyreğinde aktif hale getirileceğini duyurdu. Osman Gazi'nin devreye girmesiyle birlikte Sakarya Gaz Sahası'ndaki günlük üretim kapasitesinin iki katına çıkması bekleniyor. Bu artış sayesinde, Türkiye'nin 8 milyon hanelik doğal gaz ihtiyacının Karadeniz'den karşılanması hedefleniyor.
Türkiye'nin enerji vizyonu sadece mevcut platformla sınırlı kalmıyor. 2028 yılına kadar ikinci bir yüzer üretim platformunun daha devreye alınması planlanıyor. Bu stratejik hamleyle birlikte günlük toplam üretimin 45 milyon metreküpe çıkarılması ve yerli doğal gazdan faydalanan hane sayısının 17 milyona ulaştırılması amaçlanıyor. Karadeniz'deki bu devasa altyapı yatırımları, ülkenin enerji arz güvenliğini güçlendirme yolunda atılan en somut adımlar arasında yer alıyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Osman Gazi’nin hazırlık çalışmalarında son viraj! Bakan Bayraktar: 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını Karadeniz’den karşılayacağız
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.