Sakarya Gaz Sahası'nda görev yapacak Osman Gazi yüzer üretim platformunun hazırlıklarında sona yaklaşıldı. Platformun devreye girmesiyle 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefleri doğrultusunda Karadeniz'de yürütülen doğal gaz çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimi artırmak amacıyla inşa edilen Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu, operasyonel sürece girmek için gün sayıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, platformun Eylül ayı sonunda görev yerine uğurlanacağını ve yılın son çeyreğinde aktif olarak devreye alınacağını duyurdu.
Filyos Limanı'nda devam eden hazırlık çalışmalarında önemli bir aşama daha geride bırakıldı. Platformun en kritik parçalarından biri olan ve acil durumlarda hidrokarbon gazlarının güvenli tahliyesini sağlayan 96 metre yüksekliğindeki Alev Kulesi, dev vinçler kullanılarak başarıyla entegre edildi. 260 ton ağırlığındaki bu devasa yapının montajı, platformun güvenli çalışma kapasitesini tamamlayan en önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Osman Gazi platformunun devreye girmesiyle birlikte Sakarya Gaz Sahası'ndaki günlük doğal gaz üretiminin iki katına çıkması bekleniyor. Bu artışla birlikte toplamda 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanması öngörülüyor. Bakan Bayraktar, stratejik hedeflerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2028 yılına kadar ikinci bir yüzer üretim platformunun daha devreye alınacağını belirtti. Bu yeni yatırımla birlikte günlük üretimin 45 milyon metreküpe çıkarılması ve toplamda 17 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz'den karşılanması hedefleniyor.
Türkiye'nin enerji arz güvenliği için büyük önem taşıyan bu projeler, yerli üretimin payını artırarak dışa bağımlılığı azaltma noktasında kritik bir rol oynuyor. Osman Gazi platformu, sahip olduğu teknolojik donanımla Karadeniz'deki doğal gaz çıkarma kapasitesini yeni bir boyuta taşıyacak.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Osman Gazi’nin hazırlık çalışmalarında son viraj! Bakan Bayraktar: 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını Karadeniz’den karşılayacağız
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.