Karadeniz'deki doğal gaz üretimini iki katına çıkaracak olan Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu'nun kurulumunda kritik bir aşama tamamlandı. Yılın son çeyreğinde devreye girmesi planlanan platform, 8 milyon hanenin ihtiyacını karşılayacak.
Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefleri doğrultusunda Karadeniz'de yürütülen Sakarya Gaz Sahası çalışmalarında önemli bir dönüm noktasına ulaşıldı. Günlük doğal gaz üretim kapasitesini iki katına çıkarması beklenen Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu'nun hazırlıklarında sona yaklaşıldı.
Platformun en kritik parçalarından biri olan ve acil durumlarda hidrokarbon gazlarının güvenli şekilde tahliyesini sağlayan alev kulesi, Filyos Limanı'ndaki operasyonla yerine yerleştirildi. 96 metre yüksekliğinde ve 260 ton ağırlığındaki devasa yapının montajı, 3 bin 500 ton ve 800 ton kaldırma kapasitesine sahip özel vinçler kullanılarak gerçekleştirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, platformun eylül ayı sonunda görev yerine uğurlanmasının planlandığı belirtildi. Yılın son çeyreğinde devreye alınması hedeflenen Osman Gazi platformu sayesinde, Sakarya Gaz Sahası'ndan elde edilen doğal gaz ile 8 milyon hanenin ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, hedeflerinin sadece mevcut üretimle sınırlı olmadığını vurguladı. Bakan Bayraktar, 2028 yılında ikinci bir yüzer üretim platformunun daha devreye alınacağını belirterek, bu sayede günlük üretimin 45 milyon metreküpe çıkarılacağını ve toplamda 17 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz'den karşılanacağını ifade etti.
Sakarya Gaz Sahası'nda halihazırda günlük 9,5 milyon metreküplük üretim süreci kesintisiz devam ederken, Osman Gazi platformunun devreye girmesiyle Türkiye'nin yerli gaz arzında kapasite artışı yaşanması bekleniyor. Filyos Limanı'ndaki teknik hazırlıklar, platformun en kısa sürede operasyonel hale gelmesi için titizlikle sürdürülüyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Günlük üretim iki katına çıkacak! Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu çalışmalarında sona yaklaşılıyor