- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 30,669
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Bursa Osmangazi Belediyesi, 136 mahallede yürüttüğü temizlik çalışmalarını yapay zeka destekli kameralarla denetliyor. Günlük bin 100 ton atığın toplandığı ilçede, tadilat atıkları için yeni bir ücretsiz toplama uygulaması başlatıldı.
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde belediye ekipleri, 136 mahalle genelinde 7 gün 24 saat esasına göre temizlik faaliyetlerini sürdürüyor. 945 personel ve 190 araçlık filoyla yürütülen çalışmalarda, günlük ortalama bin 100 ton atık toplanarak çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Toplanan atıkların yaklaşık 135 tonluk kısmını ise tadilat süreçlerinden çıkan molozlar ve kaba atıklar oluşturuyor.
Belediye yönetimi, temizlik hizmetlerinde verimliliği artırmak amacıyla araç filosuna yapay zeka destekli kameralar entegre etti. Bu teknoloji sayesinde ilçenin farklı noktalarındaki temizlik süreçleri anlık olarak izleniyor ve tespit edilen aksaklıklara hızlı müdahale ediliyor. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mücahit Yıldızhan, bu sistemin devreye girmesiyle birlikte temizlik hizmetlerine yönelik şikayet oranlarının yüzde 14 seviyelerinden yüzde 3'e kadar düştüğünü ifade etti.
Belediye, vatandaşların tadilat süreçlerini kolaylaştırmak adına yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Daha önce ücretli olan tadilat atığı toplama hizmetinde, 10 çuvala kadar olan miktarlar artık ücretsiz olarak belediye ekipleri tarafından alınıyor. Bu miktarı aşan atıklar ile eski ev eşyalarının toplanması ise belediye meclisi tarafından belirlenen tarife üzerinden ücretli olarak gerçekleştiriliyor. Yetkililer, bu uygulamanın 'kirleten öder' ilkesi doğrultusunda atık yönetimini daha düzenli hale getirmeyi amaçladığını vurguluyor.
Belediye yönetimi, temizlik çalışmalarının sürdürülebilirliği için vatandaşlardan da destek bekliyor. Parklar, boş araziler veya belirlenen noktalar dışındaki alanlara kaçak atık dökülmemesi konusunda uyarıda bulunan yetkililer, çevre kirliliğiyle ilgili durumların 444 16 01 numaralı iletişim hattı üzerinden bildirilmesini istiyor. Yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırı hareket ettiği belirlenen kişiler hakkında idari işlem uygulanacağı belirtiliyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Katar Başbakanı Al Sani, savaşın başında rehinelerin kurtarılması için bir fırsat doğduğunu ancak Netanyahu'nun bunu reddettiğini açıkladı. Al Sani, Gazze'deki yıkımdan sorumlu olanların savaş suçu işlediğini belirtti.